Fysik

kraftanalyse-opgave

18. september 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En atlet løfter en vægtstang. Tyngdekraften på vægtstangen er 490N og fra start-positionen løfter han den med konstant acceleration 0,60m på 1,6s. Hans masse er 90.0kg
Find den kraft, som hans fødder må udøve på jorden for at løfte stangen.
Denne opgave kunne man let løse, idet at:
Fres = (matlet + mvægtstang)*ares = Fjord-atlet - Ft(vægstang) - Ft(atlet)
de to masser kan man finde ved at antage at g=9,82m/s^2 og ares kan findes af s = ½arest^2
Men spørgsmålet er bare, om det er mening, at man skal bruge g, siden at tyngdekraften på vægtstangen er oplyst.
Kan man lave den udfra oplysningerne i opgaven alene?


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2011 af Lurch (Slettet)

Svaret afhænger af hvordan løftet udføres.

1. Er der tale om at atleten står opret og kun løfter en vægtstang med armene, så accelerere atletens egen krop (ud over armene) ikke og gulvet skal kun understøtte vægten af ateleten (m_a), vægten at vægtstangen (m_v) og den kraft der kræver at accelerere vægtstangen

F = m_a*g + m_v*(g + a_v)

2. Man kunne også forestille sig at atleten løfter vægten helt fra hug af, og dermed accelererer sin egen krops vægt også,

F = m_a*(g + a_v) + m_v*(g + a_v)  = (m_a + m_v) *(g + a_v) 

Under de her omstændigheder kender du alle størrelserne.


Skriv et svar til: kraftanalyse-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.