Fysik

Termisk energi og varme

20. september 2011 af kaosdk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

 

har vedhæftet et billed af mit spørgsmål.

 

Har problemer med den sidste opgave altså "c".

 

Ville være rart, hvis nogen kunne fortælle hvad jeg skal gøre for, at svare på spørgsmålet.

Vedhæftet fil: 9.5.2 nyt.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2011 af Lurch (Slettet)

Tænk energibevarelse. Det kræver en hvis mængde varme at varme isen fra -18 til 0 (opg. a), og en hvis mænge for at smelte dem (opg. b). Denne nergi skal komme fra vand der starter med at være 20 C. Nå du blander de to ting har du den ukendte masse af vand og når isen er smeltet skal det hele være 0C og alt is skal være væk.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2011 af peter lind

Du skal bruge svaret fra spørgsmål b. Den energi skal tilføres fra det tilføjede vand. Dette vand afgiver energien ved at afkøles til 0 grader altså Q = m*c*ΔT hvor m er den ubekendte


Svar #3
20. september 2011 af kaosdk (Slettet)

Underligt, at den formel ikke står i min bog.

 

Men c er det den jeg har fundet i a? Eller er det den anden C?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2011 af peter lind

c er varmefylden. Den må du også have brugt i spørgsmål a


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er forskel på den specifikke varmefylde for is, cis = 2,1 kJ/kg/K, og smeltevarmen for is his = 334 kJ/kg.

For at svare på spm a) beregner man

Qa = mis·cis·ΔT (med ΔT = 18K) .

For at svare på spm b) beregner man den energi, der skal tilføres for at smelte isen ved 0 C

Qb = mis·his

Det er så den samlede energimængde Qa + Qb , der i c) ønskes tilført ved at tilføre den mindst mulige mængde vand ved 20 C , der lige netop kan opvarme og smelte isen. Hvis mv er massen af vandet, og cv er vands specifikke varmekapacitet, har vi

mv·cv·20K = Qa + Qb

 


Svar #6
14. oktober 2011 af kaosdk (Slettet)

mange tak for hjælpen :).

var meget nyttig!


Skriv et svar til: Termisk energi og varme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.