Fysik

Hvornå løber badekarret over?

23. september 2011 af Laurids03 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der løber vand ud af en hane med 0,5 l/s ned i et badekar, der kan indeholde 400 l, når den er helt fyldt op.

I bunden er der en prop, der er lidt utæt, og her løber vandet ud med en fart , der er proportional med mængden af vand i karret. Proportionalkonstanten er 0,001 s¨¨ 1.

Hvor lang tid går der før karret løber over?

Heine

Der ønskes et argumenteret resultat.

  


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2011 af peter lind

du skal opstille en differentialligningen der angiver athastigheden af tilført vand = hastigheden af indløb - hastighed af afløb. Den differentialligning må du så løse


Svar #2
23. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

Jeg ønsker et fuldstændig svar!


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2011 af peter lind

Det er altså ikke meningen med portalen at vi skal løse opgaverne for dig. Vi vil gerne hjælpe dig i gang, hvis du er gået i stå et eller andet sted; men du skal altså selv lave et stykke arbejde ellers lærer du det aldrig.


Svar #4
23. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

Jeg er ligeglad med, hvad du siger . Jeg ønsker et konkret svar. Jeg vil gerne se hvad andre kan.


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Forkert attitude, hvis du søger lektiehjælp.

Den hjælp, som peter lind har givet i #1, bør være tilstrækkelig, ellers kan du spørge ind til en nærmere forklaring, hvis du fortsat er i tvivl. Men gør det på en sympatisk og høflig facon.


Svar #6
23. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

Jeg kender det korrekte svar, men vil bare gerne se om nutidens ungdom kan.

Det kan de så åbenbart ikke.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. september 2011 af Lurch (Slettet)

Åbenbart ikke...
Men på trods af vores uvidenhed er vi bare tossede med lære, så kan du ikke skrive din løsning op, så vi kan se hvordan sådan en laban af en opgave skal drejes? Nu når du har det korrekte svar og argumenterede resultat


Svar #8
23. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

Kom bare igang. Jeg er spændt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Beskriv i stedet din egen fremgangsmåde, så kan vi hjælpe dig videre, hvor du går i stå.

Opgaven her er tilsyneladende en fortsættelse af dine to tidligere tråde

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1073048

Her var du ikke i stand til at fremsætte den korrekte differentialligning, så hvorfor skal vi nu forledes til at tro anderledes?


Svar #10
24. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

Jamen jeg har fundet ud af hvordan opgaven skal løses. Jeg vil bare se om andre også kan.

Det kan de åbenbart ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jo, det kan vi godt. Men du lærer mere ved at fremlægge din egen fremgangsmåde og løsning.


Svar #12
24. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

Jeg vil først se om nogen kan.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. september 2011 af Jerslev (Slettet)

#12: Alle, der har svaret i denne tråd er enten fysiklærere, fysikstuderende eller har rigtig meget erfaring med fysik på anden vis...

Vi kan godt løse din opgave. Vi vælger ikke at gøre det, for det er ikke meningen med portalen, at vi skal forsyne folk med svar.


Svar #14
24. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

svar:

( o,5 - 0,001 ' 400 ' 0,5 ) ' T = 400

ensbetydende med

T = 1333 s

Mere var det ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det har intet med den opgave at gøre, der er formuleret i #0. Du skal opstille en differentialligning og derefter løse den med de givne startbetingelser.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvis L(t) er mængden af vand målt i Liter i karret til tiden t, målt i sekunder, skal man løse begyndelsesværdiproblemet

dL/dt = 0,5 - 0,001·L(t) , L(0) = 0

og med den fundne løsning skal man så løse ligningen L(t0) = 400 .


Svar #17
24. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

Jeg har taget en middelværdi af udstrømningshastigheden. Det kan man sagtens gøre, da udstrømningshastigheden er ligefrem proportional med vandmængden i badekarret. Netto tilførslen ganges med antal sek. , som så skal være lig 400 l.

Det lyder som fusk. Men det er korrekt.

 


Brugbart svar (1)

Svar #18
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, det er ikke korrekt. Det er forkert. Det lyder som fusk, og det er fusk. Når du laver om på opgavens forudsætninger, løser du ikke længere den forelagte opgave.

Problemet, der skal løses, er formuleret i #16.

Løsningen til begyndelsesværdiproblemet i #16 er

L(t) = 500·(1 - e-0,001t) , t ≥ 0 ,

og løsningen til ligningen L(t0) = 400 er da

t0 = 1000·ln(5) = 1609,4sek = 26min 49,4sek


Svar #19
24. september 2011 af Laurids03 (Slettet)

OK jeg bøjer mig. Det var da også lærerigt.

Mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #20
25. september 2011 af Technology (Slettet)

Svinsk måde at få rettet sin opgave på....


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.