Matematik

haster

23. september 2011 af 8745 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg mangler at lave en opgave i min aflevering. Jeg kan ikke komme videre..

bestem forskriften for g når det vides, at g(x) er af formen

g(x)ax^4+bx^3+cx^2+dx+e   hvor (a:b:c:d:e) tilhører alle R tal


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Du mangler helt sikkert nogle dele af opgaven.
Her er ikke noget at regne på.

Er der en måske angivet en graf eller punkter, den går igennem?


Svar #2
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

Okey det kan jeg godt se. Jeg har vedhæftet  opgaven

Vedhæftet fil:Opgave 2.docx

Brugbart svar (1)

Svar #3
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Opgave a) Du konkluderer noget om g'(x) ud fra din skitse, men faktisk var det en betingelse i opgaven.
Resultaterne er dog rigtige (stigende hedder voksende).

Opgave b) Hvad med x=4

Opgave c)
Ved hjælp af den første betingelse g(0)=0 kan du finde e (sæt x=0 ind i det generelle udtryk for g(x)).
Differentier g(x). For hvilke x er g'(x)=0. Sæt det ind.
Differentier g'(x). Den sidste betingelse siger g''(2)=-18. Sæt ind.

Nu får du 4 ligninger, som gerne skulle kunne give dig a,b,c og d.


Svar #4
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

jeg forstår det ikke helt med opgave c.

og hvorfor spørger du om x=4 i opgave b, mangler jeg noget?


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Hvad forstår du ikke i opgave 3?

g(0)=0 er en anden skrivemåde for "g har nulpunkt i x=0", som var første betingelse i opgaven.

Da vi nu ved, at g(0)=0, må vi indsætte det i udtrykket: g(x) = ax4+bx3+cx2+dx+e.
Prøv det, og se, om du kan konkludere, hvad e er.

Dernæst skal du differentiere g(x) = ax4+bx3+cx2+dx+e.

 

Og ja, du mangler noget i opgave b.

 


Svar #6
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

hvad mangler jeg i opgave b i x=4 skærer den x aksen hvad skal jeg bruge det til? det har jo ikke noget med ekstremumspunkterne at gøre


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det fremgår, at g(x) er et polynomium af grad 4. Derfor er g'(x) et polynomium af grad 3. Det fremgår af fortegnsvariationen for g'(x), at g'(x) = 0 for x = -1, x = 2, og x = 4. Derfor har g'(x) formen

g'(x) = A·(x - r1)(x - r2)(x - r3), hvor r1, r2, r3 er de tre nulpunkter for g'(x) .

Altså har vi

g'(x) = A·x·(x+1)(x-4) = A·(x3 -3x2 -4x)

Heraf ses så, at

g''(x) = A·(3x2 - 6x -4) ,

hvorfor

g''(2) = A·(12 -12 -4) = -4A = -18 ,

hvoraf ses, at A = 9/2 .

Altså har vi

g'(x) = (9/2)x3 -(27/2)x2 -18x ,

hvoraf

g(x) = (9/8)x4 -(9/2)x3 -9x2 + e ,

og da g(0) = 0, er e = 0.


Svar #8
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

andersen behøver disse udregninger kan jeg ikke bruge lommeregneren hvis ja hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er jo ingen grund til at bruge lommeregner med disse nemme tal.


Svar #10
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

nemme! Phhff. Som om det er nemt.

Jeg holder mig til min lommeregner som alligevel er mig lige så ubekendt.

Hvordan finder jeg e i lommeregneren?


Brugbart svar (2)

Svar #11
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Andersen11, jeg er ikke helt enig i din g'(x) i #7;
jeg tror, at roden x=2 er smuttet og blevet til 0.
Jeg får g'(x) = A·(x-2)·(x+1)·(x-4)
Men det er ret smart, at du faktoriserer g'(x), så vi ikke kommer ud i 4 ligninger med 4 ubekendte.
Den faktoriserede g'(x) sammenlignes så ledvist med den g'(x), vi får ved at differentiere g(x)=ax4+bx3+cx2+dx+e.

#8 Jeg tror 8745 mener om ikke vi bare kan tegne grafen på grafregneren og få den til at beregne a,b,c,d og e.
Nej, det kan vi ikke, for vi kender jo ikke forskriften.
Til gengæld vil det være smart at indtegne facit og tjekke, at betingelserne opfyldes.


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

#10 Det kommer meget an på din lommeregner, men den e som du ville kunne finde, er konstanten e (sammenlign med konstanten π) og ikke e i opgaven!


Svar #13
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

Okey.

Jeg er totaaal forvirret nu. Er e ikke lig 0? Hvad skal jeg gøre efter e er fundet? :s


Brugbart svar (1)

Svar #14
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Jo, da g(0) = 0, er e = 0.

Differentier g(x)=ax4+bx3+cx2+dx+e, og læs ovenstående grundigt.


Brugbart svar (1)

Svar #15
23. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det har du da ret i. Altid lidt svært, når man laver det hele her i dette vindue.

Så er

g'(x) = A(x+1)(x-2)(x-4) = A(x-2)(x2 -3x -4) = A(x3 -5x2 +2x +8) , så

g''(x) = A(3x2 - 10x + 2) , og dermed

g''(2) = A(12 -20 +2) = -6A = -18, hvoraf A = 3, og dermed

g'(x) = 3x3 - 15x2 + 6x + 24 , og endelig

g(x) = (3/4)x4 - 5x3 +3x2 + 24x + e ,

hvor igen e = 0, da g(0) = 0


Svar #16
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

jeg har læst det måske 5 gange.. Du siger jeg skal differentiere g(x). Det bliver

4.5x^3-13,5x^2-18x

Så siger du jeg skal sætte g'(x)=0 hvilket bliver

x=-1  eller  x=0   eller x=4

 

"Differentier g'(x). Den sidste betingelse siger g''(2)=-18. Sæt ind." hvad mener du?


Brugbart svar (1)

Svar #17
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Hvordan får du a,b,c og d væk i differentiationen??

Jeg vil mene, at g'(x)=4ax3+3bx2+2cx+d.
Kan du også få det?

Andersen11 skriver i #7 og #15, at g'(x) = 0 for x = -1, x = 2, og x = 4 kan bruges til at faktorisere g'(x) [du husker måske faktorisering af andetgradspolynomium].

""Differentier g'(x). Den sidste betingelse siger g''(2)=-18. Sæt ind." hvad mener du?"
Jeg mener, at du i opgaven får at vide, at g''(2)=-18. Det kan du bruge.
Når du har udtrykket for g''(x), kan du sætte x=2 ind i det.''

Men som Andersen11 skriver, kan du i stedet faktorisere g'(x), da du kender rødderne.
Den metode er hurtigere.


Svar #18
23. september 2011 af 8745 (Slettet)

okey ved du hvad jeg aflever ikke den opgave. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan jeg skal løse det.

Og jeg synes det er flinkt af jer, at i gider og svare mig så sent om natten. Tusinde tak for det. Men jeg opgiver :( selvom jeg HADER at opgive)


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Vi har ellers næsten løst opgaven for dig.

Prøv at læse #15, hvor koefficienterne faktisk er angivet.


Brugbart svar (1)

Svar #20
24. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Indlæg #15 skal forstås som en rettelse til indlæg #7, takket være Chrystines falkeøjne, der fangede smutteren i #7.


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.