Matematik

trigonometri

24. september 2011 af ACBorup (Slettet) - Niveau: A-niveau

i treaktant ABC er D skæringspunkt mellem vinkelhavleringslinjen for vinkel B og siden AC. Det oplyses, at vinkel A = 70 grader og siden AB = siden BD = 5.

jeg skal tegne en skitse og bestemme vinkel ADB.

Jeg har prøvet med dette:

sinA/a = sinC/c   dvs. sin70/5 = sin(vinkelADB)/5 dvs. sinADB = sin 70 

og så giver vinkel ADB også 70 grader, men det kan da ikke passe vel?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2011 af peter lind

Du bør lave en tegning for at se hvad det drejer sig om. Du kender ikke a og C er ikke det samme som vinkel. Der er ikke nok oplysninger til at løse opgaven.


Svar #2
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

Jeg har lavet en tegning. 

Jeg kender da a i trekant ABD som må være det samme som linjestykket BD da det ligger over for vinklen A? 

Og hvad mener du med at C ikke er det samme som en vinkel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2011 af peter lind

Undskyld. Jeg har været lidt sjusket. Jeg overså at a også var opgivet og jeg burde skrive at vinkel C ikker er det samme som vinkel ADB.

Du skal bruge sinusrelationen til at finde C. brug dernæst reglen om summen af vinklerne i en trekant er 180º til at finde B. I trekant ABD kender du nu de 2 af vinklerne, så du kan nu bruge sumreglen til at finde den manglende vinkel.

 


Svar #4
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

Men var det ikke lige netop det jeg gjorde ovenfor?

Brugte sinusrelationen til at finde C altså D i trekant ADB?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2011 af peter lind

Vinkel C er ikek det samme som vinkel D


Svar #6
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

Det ved jeg. Men vinkel D bliver vel "den nye" vinkel C i vinkel ADB hvis jeg vil sætte den ind i sinrelationerne?

Er det ikke nedenstående sinusrelationer jeg skal bruge, eller er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2011 af mathon

 

              vinkel ADB = 70º                           vinklerne ved grundlinjen i den ligebenede trekant ABD

              C = 180º - 110º - 40º = 30º


Svar #8
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

Altså jeg skal beregne mig frem til vinkel ADB og er det rigtigt hvis jeg får den til 70 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2011 af peter lind

Nej. Trekant ABD er ligebenet hvorfor vinkel ADB = vinkel BAD = A/2


Skriv et svar til: trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.