Fysik

Lysenergi

24. september 2011 af apbnielsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg er ved at lave en fysikrapport om, hvor meget af den energi, der afsættes i en pære, omdannes til lysenergi. Udførelse af forsøget: Pærens lysenergi findes ved at opvarme vandet i en kalorimeterskål vha. pæren. Jeg har lavet et forsøg, hvor pæren var pakket ind i stanniol og ét, hvor den ikke var.

Jeg kender tiden i minuter, vandets temperatur, spændingen og strømstyrken. Jeg har beregnet ΔEpære , og nu skal jeg så svare på, hvor mange procent af den afsatte energi, der er gået til lysenergi. Jeg har forsøgt selv, men tallet jeg får, rr helt forkert. Bruger jeg den forkerte formel eller er mine målinger forkerte? 

Sådan har jeg gjort:

Hvor mange procent af den afsatte energi, der er gået til lysenergi, beregnes ved først at beregne pærens ”samlede” energi og dernæst trække den energi, der afsættes som termisk energi til vandet, fra:

Esamlede = U * I = 5,46 * 3,97 = 21,6762

Elys = Esamlede - ?Eresistor = 21,6762 - 16,16803 = 5,50817

Omregnet til procent:

5,50817/21,6762*100=25,41 %

- Lysenergien burde jo ikke være mere end 5 %?!

 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2011 af mathon

    U·I er effekten og ikke energien


Svar #2
24. september 2011 af apbnielsen (Slettet)

#1


    U·I er effekten og ikke energien

Det er også rigtigt! Så skal jeg også gange med t. Jeg syntes bare stadig ikke, at jeg fået et svar, der minder om 5 % overhovedet!


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. september 2011 af mathon

 

        ...har du omregnet min. til sek.?


Svar #4
24. september 2011 af apbnielsen (Slettet)

Ja, men det er stadig forkert. Ville det hjælpe, hvis du fik et eksempel?


Skriv et svar til: Lysenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.