Matematik

differentialregning

24. september 2011 af ACBorup (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan skal jeg løse følgende opgave:

en linje l har ligningen y = -2x+1

linjen l er tangent til grafen for funktionen f (x) = x^2+bx+c

i punktet P(1,f(1)

a) gør rede for, at f ' (1) = -2 og f(1) = -1, og bestem tallene b og c???


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. september 2011 af placebo321 (Slettet)

Differentialkvotienten udtrykker hældningen for tangenten til f(x) i det opgivne punkt.

Det oplyses, at l er ligningen for tangenten til f(x) i det opgivne punkt. Det ses at konstanten a, at tangenten har hældningen -2, hvorfor der således må gælde, at differentialkvotienten i det opgivne punkt har samme værdi, altså

f '(1) = -2

Da linjen l er tangent til f(x) i punktet P(1, f(1)), må der i dette punkt gælde, at y=f(x), hvorfor

y= -2*1+1= -1

hvoraf vi af ovenstående argument får, at

f(1) = -1

 

Du differentierer funktionen f(x) og får, at

f '(x) = 2x+b

da du ved, at f '(1) = -2, har du en ligning til isolering af b

-2 = 2*1+b ⇒ b = -4

c kan nu findes, idet du udnytter, at f(1) = -1 og b = -4, altså

-1 = 12+(-4)*1*c ⇒ c = -2/-4 = 1/2

altså bliver forskriften for f(x)

f(x) = x2-4x+1/2

 


Svar #2
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

Jeg er ikke helt med på hvad du mener med dette:

"Det ses at konstanten a, at tangenten har hældningen -2, hvorfor der således må gælde, at differentialkvotienten i det opgivne punkt har samme værdi, altså f(1) = -1"


Svar #3
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

Jo nu forstår jeg det godt!

 


Svar #4
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

hvorfor er f ' (x) = 2x + b for et andetgradspolynomie ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2011 af mathon

 

           f(x) = ax2 + bx + c

           f '(x) = a·2·x2-1 + b·1·x1-1 + 0 = a·2·x1 + b·1·x0 = 2ax + b


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2011 af placebo321 (Slettet)

#4:

Du differentierer polynomiet ledvist, altså

(2x2)' = 2x

(b*x)' = x

c' = 0

altså

f ' (x) = 2x + b + 0 = 2x + b


Svar #7
24. september 2011 af ACBorup (Slettet)

Hvordan kan det være en af jer siger at f '(x) = 2ax+b mens en anden siger f'(x) = 2x+b ?? Nu er jeg lidt forvirret?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2011 af mathon

i denne opgave
er
                   a = 1

dvs
                   f ' (x) = 2·a·x + b = 2·1·x + b = 2x + b


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.