Fysik

Atwoods faldmaskine

24. september 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg laver en opgave med den, men jeg kan ikke helt få has på fortegnene.
Vi ser på en blok med masse m1, der er forbundet med en snor over en trisse til en anden blok med masse m2.
Blok1 påvirkes med en tyngdekraft nedad og en snorkraft opad. Altså er:
Fresblok1 = Fsnor - Ft1
Blok2 påvirkes med en en tyngdekraft nedad og ligeledes samme snorkraft opad:
Fresblok2 = Fsnor - Ft2
og vi har altså:
m1 * a = Fsnor - Ft1
m2 * (-a) = Fsnor - Ft2
<=>
m1*a+m2*a = Fsnor-Ft1-Fsnor+Ft2
<=>
(m1*a+m2*a) = -Ft1 + Ft2 = -m1*g + m2*g
Men min intuition siger mig, at noget går galt, for der burde ikke være det minus-tegn foran m1.

Ydermere. Der spørges om, hvad der sker hvis m2 bliver uendelig stor. Bliver snorkraften så ikke det samme? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2011 af Lurch (Slettet)

Fortegnet stammer fra det faktum at de to masser konkurrerer med hinanden. Prøv at isoler a og overvej om minusset alligevel ikke giver god mening.

Hvis m1 og m2 er lige store, hvad er accelerationen a så? Giver det mening i forhold til dit udtryk for a?

 

Hvad angår at en af masserne er uendelig store, så betyder det at den anden vægt kan ignoreres og dermed ikke trækker i den modsatte retning. Med hvilken acceleration falder et objekt i frit fald? passer det med dit udtryk for a?


Svar #2
24. september 2011 af aaaa202 (Slettet)

Ja okay, så det falder med a->g for m2->uendelig, men jeg forstår bare ikke hvad der så sker med snorkraften? Bliver den så ikke uendelig stor?


Skriv et svar til: Atwoods faldmaskine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.