Fysik

Skråplan

25. september 2011 af janehansen2011 (Slettet)

En kraftprøve kan bestå i, at en tung vogn accelereres over en kort strækning AB på et skråplan, hvor-efter den slippes og kører videre op ad skråplanet så højt den kan nå. Skråplanets hældning fremgår af de på figuren angivne mål. Vognens masse er 8,0 kg, og tyngdeaccelerationen sættes til 9,8 m/s2. Vognen passerer B med farten 6 m/s. Fra bunden af skråplanet og til B er der 1,2m. Skråplanets højde er 3,0 m. længden af den skrå flade er = 5,0 m.  

Hvor langt, regnet fra B, ville vognen nå op ad skråplanet, hvis der kunne ses bort fra gnidning?
 

jeg forestiller mig, at man skal benytte den makinske enrgibevarelse, eller hvordan.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2011 af Lurch (Slettet)

Ja, du kan sagtens kigge på energibevarelse.
Den mekaniske energi skal være konstant under hele bevægelsen, dvs.

Emek(B) = Emek(slut)

hvor 

Emek = Ekin + Epot


Svar #2
25. september 2011 af janehansen2011 (Slettet)

når jeg regner det får jeg

Δs = 1,84 m

Men til den næste opgave står der så som indledning: Vognen kommer nu, pga. gnidningen, kun 2,6 m op ad skråplante fra punktet B.

Det kan jo ikke passe, at den kommer kortere vej uden gnidning end med gnidning?

Da jeg rgenede Δs gjorde jeg som følge:

Emek,start = Ekin = ½mv2 = ½*8*62 = 144 J

Så måtte der jo også gælde, at:

Emek,slut = Emek,start = mgΔs = 144J

<=>

Δs = (8*9.8)/144 = 1,84 m

Kan umiddelbart ikke finde fejl i regningen, så jeg må gå ud fra, at det er min fremgangsmåde, der halter.


Skriv et svar til: Skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.