Matematik

Mellemregninger

25. september 2011 af MariaDahl (Slettet) - Niveau: 9. klasse

1/2 (1 + x) = 7

x = 13, men hvordan laver jeg mellemregninger? Jeg har kun lært, at man bare skal sætte tilfældige tal ind.

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2011 af Isomorphician

0,5(1 + x) = 7

gang med 2 (eller del med 0,5) på begge sider:

1 + x = 14

træk 1 fra på begge sider:

x = 13


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2011 af SuneChr

"Jeg har kun lært, at man bare skal sætte tilfældige tal ind."

Denne fremgangsmåde vil i mere komplicerede ligninger være uanvendelig og ikke at anbefale.

Ligningen skal gribes systematisk an.

Det gælder altid om, at isolere den ubekendte, som her hedder x.  x skal altså stå alene på den ene side af lighedstegnet.

Man må gange med samme tal på begge sider, så gang med 2  så der står  1 + x  =  14

Træk så 1 fra på begge sider så der står  x  = 13  Færdig, finale !


Svar #3
25. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Hvorfor gange med 2?? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Hvis du går i 9.klasse, vil jeg anbefale dig at bede din lærer om at lære hele klassen at løse ligninger!

Det er vigtigt, og du får brug for træning i det ... Nu er et godt tidspunkt.
Som du kan se af de mange indlæg om ligninger, er det noget, som en del har svært ved; så det er ved at være på tide at lære det.

Der er garanteret også meget fin hjælp at hente her på Studieportalen,
spørg gerne igen, hvis din lærer ikke lærer dig det i løbet af næste uge.

 

Til #3, for at få den halve væk.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. september 2011 af mette48 (Slettet)

#2 har ikke nævnt at udgangspunktet for løsningen af ligninger er at holde fast ved at udtrykket på venstre side altid har samme værdi som udtrykket på højre side

#2 har ellers beskrevet prinsippet rigtig godt.

Generelt gælder at

Når man lægger lige meget til 2 lige store udtryk, vil de nye udtryk også blive lige store

Når man trækker lige meget fra 2 lige store udtryk, vil de nye udtryk også blive lige store.

Når man ganger  2 lige store udtryk med samme tal, vil de nye udtryk også blive lige store.

Når man deler 2 lige store udtryk men samme tal, vil de nye udtryk også blive lige store.

 

Så skal man bare øve sig i at finde en fornuftig rækkefølge at gøre disse ting i.

Se i #1 eller #2 hvordan det kan gøres i netop denne opgave.

Der ganges med 2 for at slippe af med brøken, der derved bliver til hele


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2011 af 123434 (Slettet)

1/2(x+1)=7

1/2x+1/2=7

1/2x+1/2-1/2=7-1/2

1/2x=6 1/2

1/2x=13/2                6+1/2=13/2

13/2:1/2=13/2*2/1=13

x=13

Håber det er til at forstå,ellers må du spørge.


Skriv et svar til: Mellemregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.