Matematik

Mat

25. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Isoler x i udtrykket 3 + 4x = ax + 5. For hvilken værdi af a, kan det ikke lade sig gøre?

Hvordan regner man det ud?

Er det:

x = 3 - a/5-a ?? 

O.o


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Nej. Saml x'erne på den ene side og konstanterne (led uden x) på den anden side, ligesom du normalt gør med ligninger.

På x-siden er der to led, der begge indeholder x, så x kan sættes udenfor parentes.

For at isolere x, dividerer du med noget, men man må jo ikke dividere med nul...

Prøv.


Svar #2
25. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

3 + 4x = ax + 5

4x = ax + 2

4a = 2

a = 2 ???


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Første mellemregning er god nok, men hvad sker der så???

Prøv i stedet at trække ax fra på begge sider.
Nu kan du sætte x udenfor parentes (det modsatte af at gange ind i parentes - så du kan tjekke det sådan).
 


Svar #4
25. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Skal jeg sætte:

4x = ax + 2 udenfor parentes??


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Nej, du skal omskrive 4x-ax til x·(4-a).

Tjek lige om du kan se, hvor jeg har 4x-ax fra.
Efterprøv også min omskrivning, ved at regne efter, altså gange ind i (alle led i) parentesen. Passer det?

 

Det her er en temmeligt svær opgave, hvis jeres lærer aldrig har lært jer at løse ligninger, j.fr: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1074726


Svar #6
25. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Ja:

x( 4 - a) ---> 4x-ax, fordi du ganger ind i parentesen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Korrekt.


Svar #8
26. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Hvad gør jeg så med 5 & 3?

Bliver svaret så: x(4 - a) + 2 ??

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Læs #1 grundigt.

Du skal isolere x, dvs. x (altså 1x) skal stå alene.

x·(4-a) =2.

Du kan dividere begge sider med 4-a, men kun hvis 4-a ikke er nul (prøv at sætte forskellige tal ind på a's plads på et stykke kladdepapir, hvornår er 4-a=0 ?).


Svar #10
26. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Når a er 4?

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Nemlig, så "4" er svaret på spørgsmålet "For hvilken værdi af a, kan det ikke lade sig gøre?"

Har du fået isoleret x?


Svar #12
27. september 2011 af MariaDahl (Slettet)

Hvordan skal jeg isolere x'et?? Altså udefra x(4-a) = 2?

Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2011 af Chrystine (Slettet)

Ligningen hedder nu x·(4-a) =2.

Prøv at dividere begge sider med 4-a, og forkort venstresiden.
På højresiden står et udtryk, der ikke kan reduceres mere; svaret er altså ikke bare et tal denne gang.


Skriv et svar til: Mat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.