Fysik

Bevis for idealgasligningen

31. maj 2005 af Wasseup! (Slettet)
Hej.

Nu skal jeg op i årsprøve i fysik her på torsdag, og sidder og bikser med beviset for idealgasligningen. Og da vi ikke har nogle ordentlige noter, eller der ikke står noget i vores bog, håbede jeg på nogle herinde kunne hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2005 af frodo (Slettet)

hvor står du af?

Svar #2
31. maj 2005 af Wasseup! (Slettet)

Står sådan set af når man skal til at bevise sammenhængen mellem Charles, Gay-Lussacs og Boyle-Mariottes love.

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2005 af frodo (Slettet)

dem kan vi ikke bevise uden af gøre forsøg. Det eneste man kan gøre med dem, er at ræssonere sig frem til dem logisk.

fx. T/p=k (for fastholdt V)
når temperaturen øges, må trykket nødvendigvis også øges, da partiklernes kinetiske energier øges => kraften hvormed de påvirker beholdervæggen øges => øget tryk

Svar #4
31. maj 2005 af Wasseup! (Slettet)

Jo tak, forstod det lidt bedre så. Men er det ikke noget med at når man nu har fundet de tre love ud fra forsøg, så kan man skrive dem sammen, og så ender det med at:

p*V/T=K

Svar #5
31. maj 2005 af Wasseup! (Slettet)

Det er egentligt fra de tre love vi har bestemt ud fra forsøg, og så til denne jeg ikke er helt med på.

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2005 af frodo (Slettet)

jo det kan du gøre ved at manipulere lidt rundt på dem matematisk.. Det må stå i din bog

Svar #7
31. maj 2005 af Wasseup! (Slettet)

Det er lidt det der er problemet. Det står nemlig ikke i vores bog. Men forsætter bare lige med at bikse lidt rundt med dem.

Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2005 af frodo (Slettet)

hmm.. Det er lidt trælst at skulle skrive herinde, såå

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. juni 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Boyle(1662)-Mariottes(1676) lov: V = a/P, T konstant.
Charles' lov (1787): V = b*T, P konstant.
Gay-Lussacs lov(1802):
P = c*T, V konstant.
Gay-Lussacs påvisning af lineariteten i sammenhængen mellem tryk- og temperaturstigning kan udnytte i Boyle-Mariottes lov.
P = P0*T/T0:
P*V = P0*T/TO*V0
Divideres med T på begge sider, fås:
P*V/T = P0*V0/T0.
Mine konstanter må blive:
a = P0*V0
b = V0/T0
c = P0/T0
Index 0 refererer til 0 grader Celcius,
vi betragter altså en ideal gas ved temperaturen 273,15 K.

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. juni 2005 af frodo (Slettet)

ja.. O refererer til 0*C.

På dette punkt indsættes værdierne svarende til standardtilstanden..
Dvs.
V0=n*22,42 L/mol (standard molarrumfanget)
T0= 273,15 K
p0= 1 atm

da fås:
p*V/T=n*R, hvor R=22,42L/mol*1atm/273,15K = 0,08208 (L*atm)/(mol*K) = 0,08314 (L*bar)/(mol*K) idet 1atm=1,013bar

Skriv et svar til: Bevis for idealgasligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.