Fysik

CO2 - havene

26. september 2011 af Lipase (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ligesom i sodavand kan gassen CO2 opløses i vand. Denne mængde CO2 afhænger dels af temperaturen af vandet, idet der kan opløses mere CO2 i koldt vand end i varmt vand. Dertil kommer, at der opstår en naturlig ligevægt mellem havet og atmosfæren, således at der er opløses mere CO2 i vandet, når andelen af CO2 i atmosfæren stiger.

For at gør det enkelt udregnes først den mængde CO2 i havene, der svarer til atmosfærens nuværende indhold af CO2.

Antagelser:

Landjorden udgør 29,2% af Jordens overfladeareal
Havenes gennemsnitsdybde er 3800 m
Atmosfærens tryk ved havoverfladen er   
Andelen af CO2 i atmosfæren er    => 3,8*10-4
Trykket fra CO2 ved havoverfladen er   => 3,8*10-4 & 38,8Pa
Ved et tryk på 1 Pa CO2 opløses ved vandtemperaturen    molekyler CO2 pr m3 vand.

Opgave 21
Udregn overfladearealet af havene i m2

5,1*1014 * 100 / 0,29 = ?

Opgave 22
Udregn volumen af havene i m3.

Opgave 23
Ved gennemsnitstemperaturen  udregnes antallet af molekyler CO2 der kan opløses i havene ved et CO2 tryk på 34,4 Pa

Opgave 24
Udregn antallet af CO2 molekyler i atmosfæren i forhold til antallet af molekyler CO2 i havet ved temperaturen

   

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2011 af mathon

Opgave 21
Udregn overfladearealet af havene i m2

                                Ahav = (1-0,292) · (4π·R2)  = 2,832π·(6,370·106 m)2  =  3,61·1014 m2


Svar #2
26. september 2011 af Lipase (Slettet)

(4π·R2)

- Hvad er "π" og "R"?

 

 

Svar #3
26. september 2011 af Lipase (Slettet)

?

 

Brugbart svar (2)

Svar #4
29. september 2011 af IsaacN (Slettet)

#2
Der bliver gjort den antagelse at jorden er kugleformet.
4π·R2 er arealet af en kugle.
 

Landjorden udgør 29,2% af Jordens overfladeareal,
derfor må havene udgøre 100-29,2 % af jordens overfladeareal.

Derfor, som #1 siger:
Ahav = (1-0,292) · (4π·R2)  = 2,832π·(6,370·106 m)2  =  3,61·1014 m2


Skriv et svar til: CO2 - havene

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.