Matematik

differentialitet

26. september 2011 af dreadwagk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Vi har gaffel funktion:

f(x) = (1-x2)/((x-1)(x-3)) for x∈]-∞;1[ ∪ ]3;∞[ OG x for x∈[1;3]

 

Argumentér om f er differentiabel i x=1.

Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal bære mig ad med dette. (Grænseværdierne for f(x) er ens både fra venstre og højre. Det samme er også gældende for f'(x).)

man skal kunne argumentere dette uden brug af elektroniske hjælpemidler.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at for x ≠ 1 og x ≠ 3 gælder

f(x) = (1-x)(1+x) / ((x-1)(x-3)) = -(x + 1) / (x - 3)

Da f(x) går mod 1 for x gående mod 1 fra både venstre og højre, er f(x) kontinuert for x = 1.

Da f'(x) også går mod 1 for x gående mod 1 fra både venstre og højre, har differenskvotienten en grænseværdi for x gående mod 1, og funktionen er derfor differentiabel for x = 1.


Svar #2
26. september 2011 af dreadwagk (Slettet)

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: differentialitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.