Matematik

Statistik

29. september 2011 af Lipase (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan finder man kvartilsættet af foreksempel et observationssæt? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2011 af Stroustrup (Slettet)

Kvartilsættet består af 25%-kvartilen, 50%-kvartilen (svarer til medianen) og 75%-kvartilen. Hvis dit observationssæt ikke er grupperet kan du finde kvartilsættet på følgende måde, alt anhængig af om du har et lige eller ulige antal obervationer:



Med en ulige antal observationer:

Observationerne skal skrives op på en lang række med stigende værdier, hvor alle observationer medtages, også selvom at en observation går igen flere gange. Eksempel: 5 6 6 6 7 9 11 11 12 20 34, hvor minimum er 5 og maximum er 34.

50%-kvartilen (medianen) er her 9 (dét tal, hvor der er lige mange ANTAL observationer på hver side af tallet i talrækken).

25%-kvartilen bestemmes på samme måde, og findes midt mellem minimum og 50%-kvartilen (begge inklusiv) på talrækken (dvs. 5 6 6 6 7 9). Midten af denne talrække ligger dog nu mellem to observationer (6 og 6) , fordi der nu er et lige antal observationer. Løsningen er at finde gennemsnittet af de to observationer. Dvs. 25% kvartilen er: (6+6)/2 = 6.

75%-kvartilen bestemmes som 25%-kvartilen, men findes mellem 50%-kvartilen og maximum (begge inklusiv) på talrækken (dvs. 9 11 11 12 20 34). Igen ligger midten i mellem to observationer (11 og 12). Løsningen findes på samme måde som overfor, ved gennemsnit. Dvs. 75%-kvartilen er: (11+12)/2 = 11,5.

 

Med et lige antal observationer:

Observationerne skal igen skrives op på en række. Eksempel: 5 6 6 6 7 9 11 11 12 20, hvor minimum er 5 og maximum er 20.

50%-kvartilen (medianen) er nu ikke til at aflæse direkte. Derfor findes de to observationer, hvor i mellem midten af talrækken skiller. Løsningen er gennemsnittet af de to tal. Dvs. 50%-kvartilen (medianen) er: (7+9)/2 = 8.

Hvis du har forstået princippet, er det intet problem herefter også at finde både 25- og 75%-kvartilen.

 

Venligst Diana Vinther


Skriv et svar til: Statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.