Fysik

emission

30. september 2011 af tebu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg tænkte på to spørgsmål, som jeg undrede mig meget over. Håber at nogen af jer kan svare på dem.

1. spørgsmål

når en elektron excitere til en højere tilstand, så er der større kinetisk energi og elektrisk potentiel energi. Hvordan kan det forklares? hvordan sker der det at den både får større kinetisk energi og elektrisk potentiel energi?

 

2. spørgsmål

atomer og molekyler i gasform har emissionsspektre med skarpe linjer (farver), hvorimod væsker og faste stoffer har kontinuerte spektre, hvor de forskellige farver flyder sammen.

hvordan kan det forklares, det med at væsker og faste stoffer har et kontinuert spektre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

En elektron kan exciteres til et højere energiniveau, hvis elektronen tilføres energi udefra, for eksempel ved belysning med energirige fotoner.


Svar #2
30. september 2011 af tebu (Slettet)

jamen det var ikke spørgsmålet. spørgsmålet var om hvordan eller hvorfor der er kinetisk eller elektrisk sker når en elektron excitere, og hvorfor der ikke dannes et emissionsspektrum når et atom er på fast eller flydende form.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg forstår ikke, hvad du skriver om det første spm.

Du kan læse om kontinuerte spektre for faste og flydende stoffer her http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Fysik/Svingninger_i_faste_stoffer,_v%C3%A6sker_mv./spektrum


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2011 af TorbenA (Slettet)

Spm 1: Her ligner atomet meget et planetsystem, fordi kraftfeltet i begge tilfælde aftager som 1/r2. I det tilfælde gælder der noget, der hedder virialsætningen:

- Etotal = - ½·Epot og - Etotal = Ekin dvs. - ½·Epot = Ekin.

hvor alle leddene her er positive, når vi tager minusserne med.

Når vi taler om, at et atom får tilført energi, mener vi den totale energi Etotal, og så bliver den totale energi mindre negativ, den potentielle energi mindre negativ og den kinetiske energi mindre positiv. Altså: når den potentielle energi stiger, vil den kinetiske energi falde.

Hvis vi taler om en cirkelbevægelse, er virialsætningen nem at bevise ud fra formlerne

Ekin = ½ m1·v2 og Epot = - G·m1·m2 / r og F = G·m1·m2 / r2 = m1·v2 / r

For atomet skal masserne erstattes med ladninger og G med kc.

Spm 2: Det ved jeg ikke; men hvis du brænder et natrimsalt (f.eks. NaCl fast stof), får du en grøn flamme, hvilket skyldes en dominerende grøn spektrallinie.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2011 af TorbenA (Slettet)

Sorry, jeg glemte båndspektrene i Andersen11's henvisning for store molekyler.


Skriv et svar til: emission

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.