Fysik

a_cen^bund=a_cen^midt+2g hjælp!

01. oktober 2011 af anonymens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle. Jeg skal vise sammenhængen ud fra følgende formel: a_cen^bund=a_cen^midt+2g

Det er et udtryk for at centripetalkraften i bunden af en rutsjebane er lig centripetalkraften i midten af rutsjebanen+2*g.

Er der nogle der kan hinte mig hvorledes jeg gør det?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. oktober 2011 af Lurch (Slettet)

Centripetalkraften er gi vet ved

Fc = m*v^2/R

hastigheden et givent sted kan du finde udfra energibevarelse, dvs den mekaniske energi er bevaret

Emek = Ekin + Epot.

Prøv at sammenhold de to ting i bunden og midtvejs i rutsjebanen.


Svar #2
01. oktober 2011 af anonymens (Slettet)

kan det passe at

a_cen^bund=1/2*m*v^2_bund?

hvor

a_cen^top=1/2*m*v^2_top+m*g*2*r?

og at a_cen^midt så er halvdelen af a_cen^top?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. oktober 2011 af Lurch (Slettet)

Pas på du ikke blander centripetal acceleration sammen med energierne som du ahr skrevet op

Emek =  1/2*m*v^2 + m*g*h

Dvs, i bunden hvor h=0

Emek(bund) = 1/2*m*v0^2

og i midten hvor h=R,

Emek(midt) = 1/2*m*v^2 + m*g*R

 

Sammenhold nu det med centripetalkraften

Fc = m*v^2/R


Svar #4
01. oktober 2011 af anonymens (Slettet)

ja jeg mener selvfølgelig at a er centripetalacelerationen.

Men den mekaniske energi er jo ens for man befinder sig da energien er bevaret ikk?

Emekbund = Emekmidt= 1/2*m*v^2 =1/2*m*v^2 + m*g*R

er jeg på rette spor?

Og hvordan sammenholder jeg det med centripetalkraften?
 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. oktober 2011 af Lurch (Slettet)

ja, det er korrekt.
Brug bevarelsen af den mekaniske energi til at finde hastigheden v midt på banen

1/2*m*v0^2 =1/2*m*v^2 + m*g*R

 


Svar #6
01. oktober 2011 af anonymens (Slettet)

v^2=v0^2-m*g*r

v^2/r=v0^2/r-m*g

er det rigtigt?

og v^2/r er lig centripetalaccelerationen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. oktober 2011 af Lurch (Slettet)

Ja, men du mangler lige et 2-tal og du har et m for meget


1/2*m*v0^2 =1/2*m*v^2 + m*g*R

m*v0^2 =m*v^2 + 2*m*g*R

v0^2 = v^2 + 2*g*R

v0^2/R = v^2/R  + 2*g

dvs

a_bund = a_midt + 2*g


Svar #8
01. oktober 2011 af anonymens (Slettet)

fantastisk, tusind tak for din hjælp!


Skriv et svar til: a_cen^bund=a_cen^midt+2g hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.