Matematik

Vektorer i brug

04. oktober 2011 af WHiP (Slettet) - Niveau: A-niveau

God aften SP jeg har en lille opgave jeg er gået i stå med.

Jeg har en model af et hus hvor jeg har bestemt koordinatsættet til husets hjørner. Koordinatsættet til husets hjørner er følgende punkter: A=<10,0,0>, B=<10,16,0>, C=<0,16,0>, D=<0,0,4>, E=<10,0,4>, F=<10,16,4>, G=<0,16,4>, H=<5,0,9>, T=<5,16,9>

Min opgave lyder så:

Den vinkelrtette fra F på AH rammer AH i et punkt F1. Bestem koordinatsættet til F1.

Jeg har prøvet forskellige ting men jeg får altid en kompleks løsning og jeg kan ikke umiddelbart gennemskue hvad jeg skal kigge efter.

Hvis i har brug for en skitse kan jeg også lave det.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvad mener du med "den vinkelrette fra F på AF" ? Mener du her planen gennem F, der har AF som normal?


Svar #2
04. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

Det var en skrive fejl, jeg mente den vinkelrette fra F på AH


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2011 af peter lind

Find ligningen for linjen gennem A og H. Vektoren AF er normalvektor for linjen gennem A og H. Brug dette til at finde ligningen for linjen gennem  A og H. F1 findes så som skæringspunkt mellem de 2 linjer..


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2011 af peter lind

Så skal du erstatte  vektor AF med AH i #3


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Takker. Det giver mere mening nu. Punktet F1 er altså projektionen af F på linien gennem A og H.

Opstil en parameterfremstilling for linien gennem A og H:

OP = OA + t·AH , t ∈ R

Punktet F1 er da det punkt P på linien, for hvilket PF er vinkelret på vektoren AH , dvs

(OF - OP) • AH = 0 , ellr

(OF - OA -t·AH) • AH = 0 , eller

t = AFAH / |AH|2


Svar #6
04. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

Tak #5 kan nu se hvad jeg har gjort galt.

#3, jeg forsøger stadig med din men den er lidt svær :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Skjult i ligningerne i #5 genkender man udtrykket for projektionen af vektoren AF på vektoren AH , som jo netop er vektoren AF1 :

AF1 = AFAH = (AF AH/|AH|) AH/|AH| ,

og koordinaterne til punktet F1 findes da af

OF1 = OA + AF1


Svar #8
04. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

Ok jeg er så lige gået i stå med en anden opgave hvis du lige kan hjælpe.

Tagfladen DGTH skal understøttes af en bjælke som udgår fra punktet Q(6,1,4) og hvis retning er bestemt af vektor r=<-1,4,4>. Bestem koordinatsættet til det punkt i tagfladen hvor bjælken skal fastgøres og bestem bjælkens længde.

Jeg har prøvet for skæringen mellem en plan og en linje men det virkede ikke så jeg er tør for ideer.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Bestem en ligning for planen DGTH. bestem en parameterfremstilling for linien gennem punktet Q med retningsvektor r . Det søgte punkt S er så skæringspunktet mellem denne linie og planen DGTH. Beregn endelig længden |QS| .

Planen DGTH har som en normalvektor vektoren nDG × DH , og den skal gå gennem punktet D.

Linien, der beskriver bjælkens retning, har parameterfremstillingen

OP = OQ + t·r , t ∈ R


Svar #10
04. oktober 2011 af WHiP (Slettet)

For pokker da, kan nu se jeg havde glemt en konstant da jeg regnede t ud i paramterefremstillingen ud. Det giver nu det rigtige :)


Skriv et svar til: Vektorer i brug

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.