Matematik

ligningsystem med to ubekendte

04. oktober 2011 af Glans (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens. 

Hvordan regner man ligninger  som har to ubekendte? 

f.eks. denne ligning--> 2x-y=6

                                      -4x+2y=-2


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke et særlig smart eksempel, da den 2. ligning hurtigt omskrives til

2x - y = 1 .

Der er ingen talsæt (x,y) der kan opfylde, at 2x - y samtidig både er lig med 6 og lig med 1 .

Ligningssystemet har derfor ingen løsninger.

Du kan sikkert i din bog læse om forskellige metoder til løsning af systemer af ligninger med to eller flere ubekendte, såsom substitutionsmetoden, eller lige store koefficienters metode.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2011 af PeterValberg

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Ligninger_2af2.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2011 af PoulKusk (Slettet)

Du isolere først y. Derefter sættes udtrykket for y fra første ligning ind i den nedenunder. Herefter isoleres x. Og så fremdeles.

2x-y = 6  - - y = 6 - 2x

 

-4x + 2y = -2 - - -4x + 2(6-2x) = -2

-4x + 12 -4x = -2

-8x = 10

x = 10/8

 

Og nu skal y findes ud fra den anden ligning

2(10/8) - y = 6

2,5 - y = 6

8,5 = y

 

Tjek igennem for fortegnsfejl. Men efter ovenstående foregår løsningsmetoden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er ikke korrekt reduceret. Den første ligning giver y = 2x - 6 . Læs i øvrigt forklaringen i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2011 af PoulKusk (Slettet)

Nu er y = 6-2x i nummerisk værdi det samme som y=2x-6.

Men prøv da at løs den, jeg kan nemlig ikke få den til at gå op.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2011 af PoulKusk (Slettet)

Der er ingen løsning for x!


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2011 af mathon

linjerne er parallelle, da deres normalvektorer

                       [2,-1] og [-4,2]    er lineære

                       [-4,2] = -2·[2,-1]


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

... som vist i #1 er der ingen løsning.

De to ligninger reduceres til

I: 2x - y = 6 , og

II: 2x - y = 1,

dvs. ligningerne for to forskellige, parallelle linier. Der er ingen talsæt (x , y) , der opfylder begge ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. oktober 2011 af mathon

#7


linjerne er parallelle, da deres normalvektorer

                       [2,-1] og [-4,2]    er lineært afhængige

                       [-4,2] = -2·[2,-1]

og ikke sammenfaldende, da deres ligninger er forskellige


Skriv et svar til: ligningsystem med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.