Matematik

vis at n er lige hvis...

05. oktober 2011 af jjensen91 (Slettet) - Niveau: A-niveau

opg: vis at n er lige hvis 3n+2 er lige

 

hvordan gør man lige det? stinker til bevisførelse..

har prøvet noget kontraposition og jeg nået til det her, men forstår ik hvad jeg nu skal:

n=2p+1 => 3n+2=2q+1

ps. p og q er hele tal, sku kalde dem et eller andet..

 

giver det mening? please hjælp.. tusind tak!!


Svar #1
05. oktober 2011 af jjensen91 (Slettet)

n er forresten også et helt tal


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. oktober 2011 af peter lind

Jeg kan ikke se hvad q er for noget; men det sidste led er klart ulige. Det er jo det  du bruger når du sætter n =2p+1


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Det ser fornuftigt ud.
Din udregning 3n+2=2q+1 kommer fra 3n+2 = 3(2p+1) +2 = 6p + 3 +2, gør den ikke?
hvor du så siger 6p+2 må være lige, altså 2 gange heltallet q.

Jeg tænker noget i retningen af:

3n+2 er lige, så vi kan skrive det som 2p, hvor p er et heltal: 3n+2=2p.
Vi trækker 2 fra på begge sider, og sætter 2 udenfor parentes:
3n=2p-2=2(p-1)=2q, hvor q=p-1 også et helt tal.
så 3n er lige (2 gange det hele tal q).
[Nu har vi vist 3n+2 lige => 3n lige, hvilket var temmeligt oplagt]

3n lige => n lige
3n er lige betyder, at der findes et helt tal Q, så 3n=2Q.
Vi antager at n ikke er lige (modstridsbevis) Hvis n er ulige, så findes heltal P, så n=2P+1.
3n=3(2P+1)=6P+3. Sammen med 3n=2Q fås:
2Q=6P+3 => Q = 3P+1,5, hvilket ikke er et helt tal; så antagelsen om at n er ulige kan ikke passe.  n lige.

Hvor detaljeret beviset behøver at være afhænger selvfølgelig af, hvad I ved i forvejen.


Brugbart svar (2)

Svar #4
05. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Lægger man et lige tal til et lige tal, får man et lige tal som resultat. Trækker man et lige tal fra et lige tal, er resultatet igen et lige tal. Hvis nemlig p og q er hele tal, er 2p og 2q to hele lige tal,
og summen 2p+2q = 2(p+q) er igen et lige tal.

Heraf ses, at hvis 3n+2 er et lige tal, er også 3n et lige tal.

Et lige tal er et helt tal, der deleligt med 2. Hvis 3n er et lige tal, må 3n være deleligt med 2, og da 3 ikke er deleligt med 2, må n derfor være deleligt med 2.


Skriv et svar til: vis at n er lige hvis...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.