Matematik

faktorisering

10. oktober 2011 af Thakris (Slettet) - Niveau: A-niveau

hey alle. jeg er blevet lidt forvirret:/

x4-14x3-27x2+887x-2464    skal faktoriseres.

skal jeg dividere polynomiet med (x-a)? eller? på forhånd mange tak

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. oktober 2011 af SuneChr

Udtrykket er 0 for én værdi af x i de nævnte intervaller:

- 9 < x1 < - 8

  3 < x2 < 4

  7 < x3 < 8

10 < x4 < 11

Faktoriseringen er måske tænkt som   (x - x1)(x - x2)(x - x3)(x - x4)  =  0

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Mon det skal være polynomiet

f(x) = x4 -14x3 -27x2 +884x -2464    ?

Se da denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1081819 , hvoraf det ses, at

f(x) = (x + 8)·(x - 7)·(x - 4)·(x - 11)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2011 af Chrystine (Slettet)

Hvis man ikke ville bruge solve,
kunne man måske finde et kvalificeret gæt på rødderne ved at tegne grafen (måske på grafregneren),
aflæse hvor grafen ser ud til at skære x-aksen,
og så kontrollere at det rent faktisk er rødder ved at sætte ind i f(x) og få 0.

Ved polynomiet i #0 virker det ikke så godt, da rødderne ikke er rationale, og dermed ikke så nemme at aflæse.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Hvis du ønsker at anvende CAS-værktøjet, kan det gøres på følgende måde:

factor(x4 - 14x3 - 27x2 + 884x - 2464) = (x + 8)·(x - 7)·(x - 4)·(x - 11)


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. oktober 2011 af SuneChr

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1081819

# 14 & 15   (:-) 

Thi ser I, mine Koefficienter,
vil I i Verden ud for Rødder at finde,
må I, som Onkel Anders,
ganske vide, i hvilken Dragt, med Fortegn, I er at kende.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

x^4-14x^3-27x^2+884x-2464

 

Tag det sidste tal og det første tal

 

Her er det -2464 og 1 (koefficienten til x^4)

 

Divider dem -2464 / 1 = -2464

 

Opløs -2464 i (prim)faktorer, så har du noget at gætte på, idet rødderne i dette eksempel

 

faktisk er -8, 4, 7 og 11, hvilket ganget sammen netop giver -2464 ;-)


Skriv et svar til: faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.