Fysik

trisser og taljer

11. oktober 2011 af JPwolf (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Jeg har fået denne rapport for og kan ikke finde ud af afsnittet med teori.

Her er link til opstilling:

http://dl.dropbox.com/u/10674186/Sk%C3%A6rmbillede%202011-10-11%20kl.%2021.09.24.png

Når loddet hæves virker gnidningskraften Fg modsat trækkraften, mens den virker med trækkraften når loddet sænkes. Hvis der ingen gnidning var, skulle kraften være F, og der må derfor gælde at:
Fop = F + Fg  og  Fned = F - Fg
af disse udtryk kan F og Fg findes:
F = ½(Fop + Fned)  og  Fg = ½(Fop - Fned)


Teori:
Vi ser bort fra gnidningskræfter.
Hvis snoren om en trisse er i hvile, vil de opadrettede kræfter på trissen være lige store. Hvis trissen er i hvile er de to opadrettede kræfters sum lig med den nedadrettede kraft. Dette gælder også hvis snoren og trisserne har konstant hastighed.
Tegn en trisse og de virkende kræfter. Udled de teoretiske udvekslingsforhold for maskinerne 3, 4 og 5. Giv en matematisk formel for Uteo , når n betegner antallet af løse trisser. Hvorfor mon disse maskiner kaldes potenstrisser ?
Maskinerne 6 og 7 kaldes taljer. I disse maskiner er trisserne i hver blok koblet sammen.
Udled en matematisk formel for udvekslingsforholdet Uteo i maskinerne 3, 6 og 7, når n betegner antallet af koblede trisser i en blok.
 

Øvelsesvejlednigen er vedhæftet

Vedhæftet fil: Trisser og taljer.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

Er det snorekraften eller tyngdekraften du kalder trækkraften?

Der er et eller andet galt. Gnidningskraften vil aldrig kunne gøre kraften større.

Jeg tror du har problemer med at udtrygge og angive kræfternes retning. Samtidig er jeg i tvivl om hvad det er for en fraft du snakke om. Der er både op og nedad rettede snorkrafter, afhængig af hvilken snor der snakkes om.

Lav en stor tegning, hvor du viser kræfterne og navngiver dem. Derefter kan du give opadrettede kræfter positivt fortegn og nedadrettede kræfter negativt fortegn. Det kan forhåbentlig skaffe styr på tingene.


Skriv et svar til: trisser og taljer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.