Matematik

logaritme

15. oktober 2011 af thelight - Niveau: C-niveau

 

Hej jeg nogle punkter som jeg ved er eksponentialfunktioner, men når jeg indtegner dem i et dobbeltlogaritmisk papir så bliver det alligevel en ret linje....det gør det også i enkeltlogaritmisk ?

Nogle der ved hvad årsagen kan være ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

Det kunne måske gøre det lidt lettere at hjælpe, at du skrev punkterne her og også gerne hvordan de var fremkommet


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. oktober 2011 af peter lind

En eksponential funktion har formen y = b*ax. Tager man logaritmen på begge sider får man ln(y) = ln(b) + x*ln(a), så det er en linje på et enkelt logaritmisk papir. På et dobbelt logaritmisk papir har man ln(x) ud af x aksen. ln(x) er noget nær lineær i et interval, som er større jo større værdi  x har. Du er formodenlig rendt ind i et interval, hvor ln(x) er nogenlunde lineær.


Svar #3
15. oktober 2011 af thelight

punkterne er bare opgivet ....jeg skulle sådanset kun finde ud af om de danner en ret linje i enkeltlogaritme papir eller i dobbeltlogaritme papir og den burde jo kun kunne danne en ret linje i 1 af de to slags så jeg kan derfor se der er noget galt, med den måde jeg har forstået det hele på

hvis nu jeg har mine nogle tal som jeg skal sætte ind for at se om det bliver en ret linje, skal jeg så ikke godtnok bare sætte dem ind uden at ændre på dem ? ikke noget med at tage log eller noget ? for det er jo det jeg har gjordt


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis man plotter tallene i enkelt- eller dobbeltlogaritmisk papir, skal man ikke ændre tallene. Man skal plotte de originale tal. Det er jo netop derfor, at man bruger den slags logaritmisk papir -- for at undgå at skulle tage logaritmer til tallene, hvilket var en mere tidrøvende proces før lommeregnernes og PCernes dage.


Svar #5
15. oktober 2011 af thelight

#4
 

#3

Hvis man plotter tallene i enkelt- eller dobbeltlogaritmisk papir, skal man ikke ændre tallene. Man skal plotte de originale tal. Det er jo netop derfor, at man bruger den slags logaritmisk papir -- for at undgå at skulle tage logaritmer til tallene, hvilket var en mere tidrøvende proces før lommeregnernes og PCernes dage.

 

så du siger altså at jeg også bare kan beregne det hele ? er der en bestemt formel til det ? jeg tænker nemlig på at fordi mine linjer begge to bliver rette så hvis der er en måde at regne det ud på, så kunne det være en ide for mig at gøre det på den måde istedetfor


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg siger jo netop, at man plotter de originale data uden at beregne noget, når man benytter enkelt- eller dobbeltlogaritmisk papir.

I stedet for at klikke på "Citer" ud for et svar, kan du blot anføre svar nummeret med # foran, så vi ikke får al den duplikering af tekst i tråden.


Svar #7
15. oktober 2011 af thelight

#6
 

undskyld med hensyn til citering, det skla jeg huske fra nu af. Og ja jeg fik godt fat i at man ikke skal gøre noget ved tallene når man sætter dem i logeritmisk papir. men som du jo kan se længere oppe så var mit problem netop at min jeg fik en ret linje i både dobbelt og enkelt, hvilket ikke skulle være tilfældet......så da jeg læste at du skrev at man førhen skulle beregne dem, tænkte jeg på om jeg ikke skulle gøre det istedet, fordi jeg måske så ville få et mere rigtig løsning

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. oktober 2011 af peter lind

Du kan foretgae en regressionsanalyse på data og se hvilken af modellerne, der passer bedst


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg skrev intet om at beregne noget. Ideen med enkelt- og dobbeltlogaritmisk papir er jo netop at undgå, at man skal slå en hel masse logaritmer op. Hvis man ikke har det logaritmiske papir til rådighed, er man nødt til selv at tage logaritmerne af datapunkterne, hvilket var ret omstændeligt før i tiden.


Svar #10
15. oktober 2011 af thelight

Ok, men hvis nu der står f(k)=.......

er k så op af y aksen eller henaf x-aksen på det logaritmiske papir?


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man har normalt den uafhængige variable (k) hen ad x-aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. oktober 2011 af SuneChr

# 0     Forhåndsviden om, at punkterne skulle følge exponentialfunktionen, en ret linje i enkeltlogaritmisk system, garanterer ikke, at punkterne så gør det. Punkterne er sikkert  resultat af gentagne måleforsøg med en vis usikkerhed i målingerne. En af de bedste troværdighedsindikatorer for regressionen er R2 som i de fleste tilfælde accepteres for R2 ≥ 0,95 ,    og forkastes for R2 < 0,95 .


Skriv et svar til: logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.