Matematik

vis at et udtryk er ens et andet udtryk

15. oktober 2011 af hjæææælp (Slettet)

ideer til at vise at udtrykket

a (x-t)2 + h = ax2 + bx + c 

(t,h) er andengradspolynomiets toppunkter... 

og 

 

a(x-r1)(x-r2) = ax2 + bx + c 

r1 og r2 er andengradspolynomiets rødder...


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Toppunktet (t,h) udmærker sig ved, at f'(t) = 0 , og rødderne ved, at f(r1) = f(r2) = 0 . Gang ud og eftervis.

På dansk vil man sige, at et udtryk er lig med et andet udtryk, ikke "ens et andet udtryk".


Svar #2
15. oktober 2011 af hjæææælp (Slettet)

hvad mener du med at (t,h) udmærker sig ved at f'(t) = 0?

forstår ikke helt din forklaring, men tak ellers for forsøget. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2011 af peter lind

Jeg kan ikke se at det giver nogen mening at eftervise at det er det samme. Begge er andengrads polynomier. Ved at tilpasse de forskellige parametre til hinanden kan man altid få det til at passe.

 

 

 


Svar #4
15. oktober 2011 af hjæææælp (Slettet)

jamen min lærer synes åbenbart det relevant...

kan du hjælpe mig med at eftervise det? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis f(x) = a(x - t)2 + h , har man , at f'(x) = 2a(x - t) , så det er klart, at f'(t) = 0, og at f(t) = h , og dermed at (t,h) er topppunktets koordinater.

Endvidere har man, at

f(x) = ax2 - 2atx + at2 + h ,

og sætter man det lig med ax2 + bx + c , får man

ax2 - 2atx + at2 + h = ax2 + bx + c ,

hvoraf man aflæser

-2at = b , og at2 + h = c , eller

t = -b / (2a) , og

h = c - at2 = c - a·b2/(2a)2 = (4ac - b2)/(4a) = -d/(4a)

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. oktober 2011 af peter lind

Du kan bare foretage kvadreringen af (x-t) på venstre side og så sige at det gælder hvis b er dit og d er dat


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tilsvarende er det klart, at r1 og r2 er rødder i 2.-gradspolynomiet a·(x-r1)·(x-r2) , så

f(x) = a·(x-r1)·(x-r2) = a·(x2 - (r1+r2)x + r1r2) = ax2 + bx + c ,

hvoraf aflæses

r1 + r2 = -b/a , og   r1r2 = c/a


Svar #8
15. oktober 2011 af hjæææælp (Slettet)

#7 

jeg forstår overhovedet ikke hvordan du gør. 

hvordan aflæser du at r1 + r2 = -b/a og r1r2 = c / a 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. oktober 2011 af peter lind

Koefficienterne til x2, x og konstanten skal være ens for at polynomierne kan være identisk


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

To polynomier af 2.-grad ax2 + bx + c og Ax2 + Bx + C stemmer overens som polynomier, hvis deres koefficienter stemmer overens, dvs. hvis

a = A, b = B, og c = C .

At de to polynomier

a·(x2 - (r1+r2)x + r1r2) og ax2 + bx + c stemmer overens betyder derfor

a = a ,   -a·(r1+r2) = b,   og   a·r1·r2 = c


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2011 af mathon

se
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. oktober 2011 af mathon

se


Skriv et svar til: vis at et udtryk er ens et andet udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.