Fysik

restled

21. oktober 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

Se det vedhæftede dokument. Jeg skal vise, at den relativistiske energi er større end taylorekspansionen til E(v) af andenorden omkring v=0 i intervallet [0;c), men jeg tror ikke den metode jeg benytter er korrekt. Er den det? Og hvis ja, hvorfor får jeg så ikke noget, der giver mening? :)

Vedhæftet fil: Untitled (2).pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2011 af Lurch (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvad du laver i din pdf. Men der er i hvert fald igen grund til at gøre det så besværligt.

I bund og grund udvikler du

1/(1-x^2)^(-1/2), hvor x=v/c omkring 0.

Du kan argumentere at alle led i din taylorudvikling er positive: hver gang du får et - fra at differentiere -x, får du også et - fra din ekponent differentiering. Dvs at din udvikling er en sum af uendelig mange led som alle er positive. Når du kun bruger de to første led, så er det klart at det oprindelig udtryk altid vil være større. Der er sikkert en flot matematisk måde at sige det på, men jeg er fysiker :)

Eller kan du kigge på uligheden

mc2/(1-v2/c2)-1/2 > mc2 + 1/2mv2

1/(1-x2)-1/2 > 1 + 1/2x2

og se om den holder


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2011 af peter lind

Jeg er ikke klar over præcis, hvad du har gjort; men du har i hvert fald gjort det på en mindre smart måde.

Sæt x = v2/c2    0 ≤ x < 1 så skal du rækkeudvikle f(x) = (1-x)-½. foretager du en rækkeudviklingen fra x = 0 altså x0 = 0

Du skal så finde f'(0) og f''(0). Der gælder f'(x) = ½(1-x)-3/2 og f''(x) = 3(1-x)-5/2. Der gælder f'(0) = ½, f''(0) = 3/4. Du kan jo fortsætte og vil så finde f(n)(0) > 0 Alle led i Taylorrækken er positive så ligegyldig hvor du stopper vil det være mindre end den oprindelige funktion. Bruger du restleddet skal du integrere en positiv funktion med nedre grænse 0 og øvre grænse positiv. Dette kan ikke blive negativt.


Svar #3
21. oktober 2011 af zezima (Slettet)

hmm nej så noget går galt med min integration... Men jeg skal bruge taylors formel for restled, så ord duer bare ikke. Og taylors formel for restled er netop, den som siger, at en rækkeudviklet funktion i a som bruges til at bestemme en værdi i b afviger med.

f(b) = Tnf + 1/n!*integral(f fra a til b)

Så det er vel korrekt, at sige at det må betyde, at integralet skal være positivt.. Så det må være et eller andet med integrationen, men jeg forstår bare ikke, hvorfor det er en forkert metode. Lad mig lige uploade hele opgaven, så I kan se, hvad jeg har gjort galt..
Men jo kan godt se, det er besværligt det jeg gør, men derfor nager det mig stadig, at jeg ikke får det rigtige resultat med metoden, som efter mig at dømme burde være rigtig grundlæggende.

Vedhæftet fil:Untitled 3.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er jo bare at skyde spurve med kanoner at køre frem med integraler osv. Som Lurch skriver i #1 (med visse rettelser), er den relativistiske energi

E(v) = mc2·(1 - v2/c2)-1/2 ,

og Taylorudviklingen til 2. orden i v af E(v) er

T2E = mc2 + (1/2)mv2 .

Tilbage er så at vise, at E(v) - T2E > 0 for alle v > 0 , da E(v) - T2E jo netop er restleddet. Man ser da, at

E(v) - T2E = mc2·(1 - v2/c2)-1/2 - mc2 - (1/2)mc2·v2/c2

                  = mc2 · [ (1 - β2)-1/2 -1 - (1/2)β2 ] , med β = v/c .


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når du laver partiel integration, skal du gøre det korrekt:

(1/2) ∫ E'''(v)(b-v)2 dv = (1/2)E''(v)(b-v)2  + ∫ E''(v)(b-v) dv = (1/2)E''(v)(b-v)2 + E'(v)(b-v) + ∫ E'(v) dv

                                    = (1/2)E''(v)(b-v)2 + E'(v)(b-v) + E(v)


Skriv et svar til: restled

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.