Matematik

siveb vektorer

21. oktober 2011 af Ras111 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan bevise man a*b > ⇔ oº ≤ vinkel (a,b) <90º  

 

det er vektorer :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Formuler dit spørgsmål lidt mere forståeligt.

Mener du, at skalarproduktet ab > 0 ?

Det følger af, at cos(v) = (ab)/(|a||b|) , hvor v er vinklen mellem vektorerne. For vinkler v mellem 0 og 180º gælder, at cos(v) > 0 for spidse vinkler, og cos(v) < 0 for stumpe vinkler.


Svar #2
21. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

ja, men i min opgave står der BEVIS flg. sætning:

a prik b > 0 ⇔ oº ≤ vinkel (a,b) <90º

 

hvordan skal det bevises?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

 ab > 0  ⇒ (ab)/(|a||b|) > 0  ⇒ cos(v) > 0  ⇒ 0º < v < 90º

0º < v < 90º  ⇒ cos(v) > 0  ⇒ (ab)/(|a||b|) > 0  ⇒ ab > 0


Svar #4
21. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

hvordan er det helt præcis et bevis ?;) gider du sætte et par ord på?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad forstår du ikke i #3? Hvis du læser det sammen med #1, burde du være i stand til selv at fylde det ind, du mener skulle være nødvendigt.

Hvis skalarproduktet er positivt, er (ab)/(|a||b|) positivt, dvs. at cosinus til vinklen mellem de to vektorer er positiv, hvorfor vinklen selv er mellem 0º og 90º .


Svar #6
21. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

okay giver nogenlunde mening, men hvad så med a • b < 0 ⇔ vinkel (a,b) > 90

 

det der står er når prikproduktet er negativt så er vinklen mindre end 90º

 

måske er det fordi jeg synes det er underligt at man bruger længden af de 2 vektorer til at bestemme en vinkel mellem dem : /


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det stod der ikke noget om i den sætning, du formulerede i #0. Men du kan jo så vende alle ulighedstegnene i #3.

Man bruger skalarproduktet af de to normerede vektorer til at bestemme vinklen. Længderne indgår kun til at normere vektorerne.


Svar #8
22. oktober 2011 af Ras111 (Slettet)

men hvorfor indgår længden i en sætning som bliver brugt til vinkler, længden har jo ikke noget med vinklen at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Vinklerne i en trekant er uafhængige af den længdeenhed, der benyttes til at måle sidernes længder. Det afspejler sig netop i, at det er de normerede vektorer, der indgår i formlen for cosinus til vinklen mellem to vektorer:

cos(v) = (ab)/(|a||b|) = (a/|a|) • (b/|b|)

Man genkender jo heri cosinusrelationen for den generelle trekant:

cos(C) = (a2 + b2 -c2) / (2ab)

             = (|a|2 + |b|2 - |b-a|2) / (2|a||b|)

             = (|a|2 + |b|2 - (|b|2 + |a|2 - 2ab)) / (2|a||b|)

             = (ab)/(|a||b|)


Skriv et svar til: siveb vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.