Biologi

Genetik

24. oktober 2011 af oline39 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået denne opgave, som jeg skal løse på egen hånd. Jeg er dog lidt i problemer med dette, og forstår det ikke helt - håber der er nogen der kan hjælpe mig :-) På forhånd tak!

 

1. Denne stamtavle viser nedarvningen af en tandsygdom (husk at cirkler er kvinder og firkanter er mænd)


a) Hvilken nedarvningsmåde forklarer bedst nedarvningen af denne sygdom?
b) Skriv genotyperne for så mange personer som muligt (skulle sygdommen ske at være kønsbundet, skrives genotyperne med X og Y og egenskaben opløftet i potens – se eksempelsvis fig. 37 s. 36 i Genetikbogen).


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2011 af Dulugtergrimt

Der er noget der tyder på, at sygdommen er x-bunden recessiv. Prøv at tænke over hvordan jeg kommer frem til det :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2011 af Booklover (Slettet)

Enig med dulugtergrimt ... hvis du kigger på nedarvningsskemaet vil du se, at sygdommen ikke optræder i begge generationer - altså må den være recessiv nedarvelig. Samtidig kan du se, at der er tale om en kvinde i første generation, hvorfra hendes sønner (men IKKE døtre) bliver syge (de har jo to x-kromosomer). Husk, at kvinden i første generation har to x-kromosomer, mens sønnerne kun har ét x-kromosom, og husk at kvinden fra første generation ikke fænotypisk synes at være syg. Men eftersom hendes sønner både genotypisk og fænotypisk får sygdommen, må man gå ud fra at kvinden fra første generation har sygdommen genotypisk - men at den ikke kommer til udtryk, fordi sygdommen evt. er bundet til  kun hendes ene x-kromosom (og hun har jo to stk. at gøre godt med modsat sønnerne som jo kun har det ene x-kromosom - og nedarver sønnerne netop det 'syge' x-kromosom fra kvinden i første generation, så vil de jo netop få udtryk sygdommen). 


Skriv et svar til: Genetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.