Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

VØ- begreber

24. oktober 2011 af nini66 (Slettet)

Hej allesammen :-)

Jeg er droppet ud af STX og er idag begyndt på HHX...

Og har allerede i VØ fået en lille opgave for til imorgen.... Jeg har virkelig prøvet mig frem. Jeg er dog træt af at slå de ord jeg ikk kender op, da jeg syns forklaringerne er svære at forstå på wiki..

 -Men hvad er variable enhedsomkostninger: og hvordan man udregner de forventede variable enhedsomkostninger for et produkt?

- Og hvad dækningsbidrrag er, og hvordan det kan udregnes ??

Der er flere opgaver, som jeg skal lave... Men kan ikke komme videre, før jeg finder ud af, hvordan jeg laver disse to opgaver, og hvad det betyder

 

Håber inderligt på hjælp! :-)


Brugbart svar (4)

Svar #1
25. oktober 2011 af emul0c

Variable enhedsomkstninger er de omkostninger som knytter sig til et givent produkt. Modsat faste omkostninger som typisk knytter sig til en produktion eller til en virksomhed.
Et eksempel kan være at du producerer glasflasker. For at kunne lave en flaske skal du bruge en flaskemaskine (har ingen anelse om hvad der bruges for at producere flasker - men blot et tænkt eksempel ;-) ), noget elektricitet samt noget rå-glas (igen; ved ikke om begreberne er rigtige, men lad os lege det er sådan).

Flaskemaskinen har en eller anden fast omkostning at holde kørende og den sluger en vis mængde elektricitet uanset om den bliver brugt eller ej. Disse omkostninger vil være dine faste omkostninger.

Rå-glasset som du bruger til at producere dine flasker vil så være dine variable omkostninger. Hvis der f.eks. går 1 kg. glas per flaske (det er nogle meget store flasker), og prisen pr. kg. glas er 10 kroner. Så vil dine variable omkostninger være 10 kr per enhed. Producerer du 1.000 flasker har du variable omkostninger for 10.000 kroner. Producerer du 1.001 flasker har u variable omkostninger for 10.010 kroner.
Altså stiger dine samlede variable omkostninger for hver gang du producerer en ekstra enhed. Da den ekstra enhed har nogle omkostninger forbundet på sig, netop de variable omkostninger.


Dækningsbidrag vil være det beløb du har tilrådighed efter variable omkostninger. Altså de penge fra omsætningen der er tilbage til at dække dine faste omkostninger.
Dækningsbidrag = Omsætning - Variable omkostninger.

Så hvis vi bruger eksemplet fra tidligere. Du ved at de variable omkostninger per. flaske er 10 kroner. Lad os sige at du sælger flaskerne for 15,- stykket, og at du sælger 200 flasker. Du vil da få en omsætning på:

Omsætning: 200 x 15                      = 3.000
Variable omkostninger: 200 x 10  = 2.000
Dækningsbidrag:                                 1.000

 


Svar #2
25. oktober 2011 af nini66 (Slettet)

Det kunne ikke skæres mere ud i pap!! Lige præcis på et sprog, jeg fatter noget af :-)

Jeg takker virkelig for hjælpen!!!!!!!!!! :-)


Skriv et svar til: VØ- begreber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.