Fysik

F=m*a

26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har brugt den berømte ligning/formel fra Newtons anden lov som siger F=m*a. hvis man kender to af variablerne kan man udregne den anden.

jeg kunne godt tænke mig at lave et forsøg der efterviser at tyngdeacceleration er 9,82n ved jordens overflade, men jeg ved at hvis jeg slipper et legeme vil den accerelerer lige så hurtigt som tungere eller lettere legemer (luftmodstand ikke medregnet), derfor kan jeg ikke se hvorfor masse skal være med i udregningen. er der nogen der kan forklare masses virkning i denne ligning

på forhånd mange tak til dem der tager sig tid til at læse og forstå det :D 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2011 af mathon

              forholdet
                                     F / m =a          uanset massens størrelse

    F og m er ligefrem porportionale

 

specifikt for faldforsøg ved jordens overflade

                                     F / m = g = 9,82 m/s2

 


Svar #2
26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

Er ikke helt med ?

hvis nu jeg siger at jeg slipper en sten ud over en klippeskråning. stenen vejer 2 kg og tyngdeacceralertion/kraften runder vi af til 10 newton. 

10=2*a

10/2=a

5=a

accerelerationen er altså ligmed 5m/s2, men hvis man siger at stenen vejer 5 kg bliver resultatet i stedet:

10=5*a

10/5=a

2=a

accerleration ligmed 2m/s2

Jeg er 90% sikker på at dette udsagn ikke er sandt men samtidig kan jeg ikke se hvordan jeg ellers skulle bruge det ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2011 af mathon

med runde tal:
                              a = (20 N) / (2 kg) = 10 m/s2

   


Svar #4
26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

nårrrr er det fordi kraften 10 newton skal ganges med to fordi stenen vejer 2 kg 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2011 af mathon

med 5 kg
                              a = (50 N) / (5 kg) = 10 m/s2                    


Svar #6
26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

Taak er med nu havde helt overset at kraften på stenen afhænger af dens vægt, hvilket også for det til at give mening med at du sagde de porportionale.

mange tak :D

 


Svar #7
26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

men hvis jeg nu vil regne på hvor langt der er ned fra en udvalgt bygning, skrænt osv. ved at slippe et objekt og tage tid på hvor lang tid det er om at ramme jorden. 

jeg ved nu at objektet vil accerlerer 9,82 meter på et sekundt. umildtbart synes jeg ikke at det stemmer overens med de oplevelser jeg har haft med at springe for 10 meter vippen. er det virkelig luftmodstanden der gør den store forskel ?

PS. var i tvivl om jeg skulle lave en ny tråd, men prøvede at alligevel at skrive det her :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2011 af mathon

              
                            s = (1/2)·g·t2

  s er faldvejen målt i meter
  g er tyngdeaccelerationen målt i m/s2
  t er faldtiden målt i sek.

  dvs
                            s ≈ (5 m/s2)·t2     

  spring fra 10-meter vippen

                            (10 m) ≈ (5 m/s2)·t2     t>0

                            t2 ≈ (2 s2)

                            t ≈ √(2) s

                            t ≈ 1,4 s

    ...kan det ikke passe med din udspringserfaring?

 


Svar #9
26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

kan ikke helt se hvor du for det der med en halv fra (markeret med fed) ?   s = (1/2)*g*t2

åltså lige nu har jeg ikke mulighed for at udføre forsøget men hvis jeg regner på det (at slippe en sten på 5kg i 10 meters højde):

50 N = 5 * a

50/5=a

10 = a → 10m/s2

betyder det ikke at stenen vil bevæge sig 10 meter på det første sekund og yderligere 20 meter på det næste, eller hvad ?

ville gerne høre svaret på begge spørgsmål, og tusind tak fordi du stadig interesser dig for mine spørgsmål :D

 

 


Svar #10
26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

Please er virkelig nød til at lære det her :D det ville være rigtigt dejligt hvis du gad forsætte lidt endnu :D :D :D

 


Svar #11
26. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

okay kan godt forstå det der med frit fald efter at have læst det igennem igen :D tak 


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. oktober 2011 af mathon

 

                              v = (10 m/s2) · t


Svar #13
27. oktober 2011 af Metzschjensen (Slettet)

Ja det gir mening :D tak :D


Skriv et svar til: F=m*a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.