Matematik

Bevis: f(x)=sin(x) er f'(x)=cos(x )

26. oktober 2011 af vanu22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg meldte mig lidt for hurtigt til at skulle fremlægge dette bevis, og sætter stor pris på al hjælp!

jeg har understreget de dele fra formlerne jeg ikke forstår

Bevis:

Differenskvotienten er:      

 

   (?y) / h = (f(x+h)-f(x)) / h = (sin(x+h)-sin(x)) / h

 

Der  står efterfølgende:

Man kan vise, at der gælder en trigonometrisk formel for en differens mellem to sinus-værdier:

(dette vil jeg ikke vise bare antage) 

 

sinx - siny = 2*cos( (x+y) / 2) *sin( (x-y) / 2) 

 

Og benytter vi denne formel fås: (det er her jeg begynder at få problemer, og i bogen står de 3, beregninger? i en køre. kan jeg gå fra at de bare er beregninger af hinanden? )

 

(?y) / h = [ 2*cos( (2x+h) / 2) *sin( (h / 2)  ] / h              

                                                                                                                                                                                                                = cos (x + (h/2)) * ( [ 2*sin( h / 2 ) ] / h )      

                                                                                                                                                                                                               = cos (x + ( h / 2 )) * ( sin(h/2) ) / (h / 2)

 

jeg kan simpelthen ikke se hvor 2 i (2x+h) kommer fra eller hvad der præcist er x og y i sinx og siny fra den første

formel  (?y) / h = (f(x+h)-f(x)) / h = (sin(x+h)-sin(x)) / h

hvordan kan sin( (x-y) / 2) blive til sin( (h / 2)  ] / h

 

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

I formlen

sin(a) - sin(b) = 2·cos( (a+b) / 2 ) · sin( (a-b) / 2 )

erstatter man a med x+h , og b med x . Derved bliver

(a+b)/2 = (x+h+x)/2 = (2x+h)/2 , og

(a-b)/2 = (x+h - x)/2 = h/2 , så

Δy / h = (sin(x+h)-sin(x)) / h

          = 2·cos( (2x+h)/2 ) · sin( h/2 ) / h

          = cos( x + h/2 ) · sin( h/2) / (h/2)


Svar #2
26. oktober 2011 af vanu22 (Slettet)

mange tak.

jeg er i tvivl med beregningerne i :

(delta y) / h = [ 2*cos( (2x+h) / 2) *sin( (h / 2)  ] / h            

 

Her imellem forstår jeg ikke hvordan følgende sker:


a. 2 foran cos forsvinder. 2*cos -> cos

b. 2 kommer foran sin. 2*sin

c. 2 foran x forsvinder og kun h divideres med 2. (2x+h) / 2 -> (x + (h/2)

d. h divideres nu kun med sidste del.  [ 2*cos( (2x+h) / 2) *sin( (h / 2)  ] / h -> ( [ 2*sin( h / 2 ) ] / h )

                                                                                                                                                                                                                    = cos (x + (h/2)) * ( [ 2*sin( h / 2 ) ] / h )      

                                                                                                                                                                                                                     = cos (x + ( h / 2 )) * ( sin(h/2) ) / (h / 2)

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

a. Faktoren 2 foran cos fosvinder, fordi man forkorter brøken med 2, dvs man dividerer med 2 i tæller og nævner, hvorved der kommer (h/2) i nævneren.

b. Der er ikke noget 2 foran sin. Det 2, du taler om, er en del af argumentet i cos-funktionen.

c. Man dividerer en toleddet størrelse med 2 ved at dividere hvert led i størrelsen med 2. Det burde være kendt fra folkeskolen. (2x+h)/2 = 2x/2 + h/2 = x + h/2

d. Jeg forstår ikke, hvad dit problem er her. Produktet cos (x + ( h / 2 )) · sin(h/2)  divideres med (h/2) .


Svar #4
26. oktober 2011 af vanu22 (Slettet)

jeg forstår ikke helt, det 2 tal der står foran cos helt i starten, er det som man dividerer "væk", og det som optræder foran sin på samme tid? 

d. nej, beklager jeg ikke kan stille det så godt op, men man ganger cos (x + ( h / 2 )) med ( sin(h/2) ) / (h / 2).

men det har måske ingen betydning om cos (x + ( h / 2 ))  bliver divideret med h, når man ganger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er ikke noget 2 foran sin. Hvor ser du det?

Der er tale om at benytte formlen

sin(a) - sin(b) = 2·cos( (a+b) / 2 ) · sin( (a-b) / 2 )

på differenskvotienten

Δy / h = (sin(x+h) - sin(x)) / h

          = 2 · cos( (2x+h)/2 ) · sin( h/2 ) / h

og så forkorte med 2 til

          = cos( (2x+h)/2 ) · sin( h/2 ) / (h/2)

d. Når man dividerer et produkt ab med h, er det jo kun een af faktorerne, der divideres med h :

(ab) / h = (a/h) · b = a · (b/h)

Du må dykke tilbage i det, du lærte i de små klasser.


Svar #6
26. oktober 2011 af vanu22 (Slettet)

men det her står der ikke i beviset  cos( (2x+h)/2 ) · sin( h/2 ) / (h/2) i andet led står der  cos (x + (h/2)) * ( [ 2*sin( h / 2 ) ] / h ).

jeg tror godt at jeg forstår hvad der sker med x  i cos (x + (h/2)) og at man kan plusse det ind.

men hvis man forkorter det 2 tal foran cos i tæller og nævner (har jeg helt misforstået hvad du skriver i #2 a?), kan jeg ikke se hvor det 2 tal som er en del af argumentet i cos-funktionen er ( #2 b ).

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nå ja, så er faktoren 2 flyttet hen foran faktoren sin(h/2) i stedet for, og så forkortes med 2 .

2 · cos( (2x+h)/2 ) · sin( h/2 ) / h =

     cos( (2x+h)/2 ) · 2 · sin( h/2 ) / h =

     cos( (2x+h)/2 ) · sin( h/2 ) / (h/2) =

     cos( (2+(h/2)) ) · sin( h/2 ) / (h/2)


Svar #8
26. oktober 2011 af vanu22 (Slettet)

ah selvfølgelig! mange tak

 


Skriv et svar til: Bevis: f(x)=sin(x) er f'(x)=cos(x )

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.