Fysik

Atomfysik

27. oktober 2011 af stradel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til følgende to opgaver:

I et bestemt stof kan fotoner med bølgelængden 300 nm excitere elektroner fra grundtilstanden til et højere energiniveau A. Stoffet udsender synligt lys, når elektronerne overgår til et lavere energiniveau B, som ligger 0,216 aJ over grund-tilstanden.

a) Beregn bølgelængden af det lys, som udsendes ved overgangen fra energiniveau A til energiniveau B.

 

Et lysstofrør (eller en lavenergipære) består af et glasrør med en elektrode i hver ende. Røret indeholder en blanding af kviksølvdamp og ædelgasser. Når røret tændes opstår der en gnist, hvorved elektronerne bevæger sig fra den negative elektrode til den positive. Undervejs rammer disse elektroner gasatomerne og exciterer dem. Når atomerne herefter falder ned til grundtilstanden udsendes lys.
Ved sammenstød mellem kviksølvatomerne og elektroner tilføres kviksølvatomerne energien 6,69 eV. Atomerne falder tilbage til grundtilstanden i to skridt, hvorved der udsendes to fotoner. Den ene foton har bølgelængden 254 nm.

b) Hvor stor er bølgelængden af den anden foton?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2011 af peter lind

Brug at E = h*f = h*c/L hvor h er plancks konstant, c er lyshastigheden og L er bølgelængden.

Find energiniveauet af A og dernæst energiforskellen mellem A og B


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2011 af mathon

  1 aJ = 10-18 J

  1 nm = 10-9 m
  h·c = 1,98645·10-25 J·m

og
            

            EA = hc / (300 nm)

            λA→B = hc / (EA-0,216 aJ)


Skriv et svar til: Atomfysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.