Matematik

Komplekse tal

28. oktober 2011 af Anegrethe (Slettet)

Sidder med en opgave, som jeg ikke kan få løst: 

 

Bestem formen x+iy alle komplekse tal, z, som opfylder z3=-27i.

 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Skriv tallet -27i på formen r·e . Eller man kan benytte, at i3 = i2·i = -i, og at 27 = 33 , så ligningen kan skrives

z3 = (3i)3 , eller

z3 - (3i)3 = 0 , der så kan faktoriseres

(z - 3i)·(z2 + 3iz + (3i)2) = 0

Endelig kan vi se, at tallet w = z/(3i) er rod i ligningen

w3 = 1 ,

hvis løsninger er de tre 3. enhedsrødder ε3k = ei(2π/3)·k , k = 0, 1, 2. Løsningerne til ligningen

z3 = (3i)3 er derfor

z = 3i·ei(2π/3)·k , k = 0, 1, 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2011 af mathon

 hvis ikke r·e kendes

  brug
                   zn = r·(cos(φ) + i·sin(φ))            

                  z =  r1/n·(cos((φ/n) + p·(2π/n)) + i·sin((φ/n) + p·(2π/n)))       (φ/n) + p·(2π/n) ∈ [0;2π[  og p∈N


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.