Matematik

eksponentiel sammenhæng - fordobling

28. oktober 2011 af hurlumhey (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg ved ikke hvordan man finder frem til nedenstående. Har prøvet at kigge i min matematik bog, men er simpelthen fuldstændig lost. Håber der er nogle der kan hjælpe :-)

En bakteriekultur vokser eksponentionelt  med 8,5% pr time. Klokken 12 er der 11*10^6 bakterier.
Hvor mange timer går der før antallet af bakterier er fordoblet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2011 af peter lind

Eksponentialfunktionen kan skrives som f(t) = b*1,085t Når t måles i timer. Fordoblingstiden T2 kan så findrs af

f(t+T2) = 2*f(t)


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. oktober 2011 af SuneChr

1,085x  skal åbenbart fordobles. Hvad er da x ?

1,085 =  2     ⇔     x  =  log 2 / log 1,085             x er da timerne efter kl. 12:00


Svar #3
30. oktober 2011 af hurlumhey (Slettet)

Kan det passe man skal gøre noget lignende det her:

11*10^6*1,085^ i et eller andet - i så fald ved jeg ikke hvad det er man skal opløfte i.
Ellers må i meget gerne prøve at forklare det en gang til, da jeg ikke helt forstår det i har skrevet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. oktober 2011 af SuneChr

De 11·106 bakterier er dobbelt så mange  (log 2 / log 1,085  =)  8,50  timer efter kl. 12:00.

Med andre ord er bakteriekulturen fordoblet til  22·106 kl. 20:30  samme dag.

1,0858,50  =   2    denne faktor fordobler jo.


Skriv et svar til: eksponentiel sammenhæng - fordobling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.