Matematik

Tretrinsreglen -

29. oktober 2011 af Ilovemat (Slettet) - Niveau: B-niveau

Givet funktionen f(x) = 2x^2 - x
Benyt tretrinsreglen til at beregne f '(3)

Kan simpelthen ikke komme videre:

her er hvad jeg har gjort indtil videre:

f(3+Δx)-f(3) / Δx =

2(3+Δx)^2 -x -(2*3^2-x) / Δx

2(9 + Δx^2 + 6Δx) -x -2*9+x

= 20x^2+12Δx =


resultatet skal give 11

er helt på bar bund, håber nogen kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er vigitgt at benytte parenteser. Når man beregner f(3+Δx) indsætter man (3+Δx) i stedet for x i forskriften for f(x):

(f(3+Δx)-f(3)) / Δx =

     ( 2·(3+Δx)2 - (3+Δx) - (2·32 - 3) ) / Δx =

     ( 2·(32 + (Δx)2 + 2·3·Δx) - 3 - Δx - 2·32 + 3) / Δx =

     ( 2·(Δx)2 + 12·Δx - Δx) / Δx =

     2·(Δx) + 11 → 11 for Δx → 0


Svar #2
29. oktober 2011 af Ilovemat (Slettet)

( 2·(3+Δx)2 - (3+Δx) - (2·3^2 - 3) ) / Δx 

 

Hvor får du - (3+Δx) fra? er det vores x? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja; genlæs første linie i #1.


Svar #4
29. oktober 2011 af Ilovemat (Slettet)

aha, nu forstår jeg det bedre.

Kan du gi mig et hint, om hvad jeg skal gøre hvis jeg skal beregne f '(x) vha. tretrinsreglen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Gentag fremgangsmåden i #1 , hvor der skrives x i stedet for 3 .


Svar #6
30. oktober 2011 af Ilovemat (Slettet)

Er dette korrekt?

 

f(x+Δx)-f(x)/ Δx

= 2(x+ Δx)2-(x+ Δx)-(2*x2-x)/ Δx

=(2(x2+Δx2+2xdx)-x- Δx-2x2+x)/ Δx

= 2 Δx2+4xΔx- Δx/ Δx

= 2Δx2+4xΔx / Δx

= 2Δx + 4x --> 4x for Δx -->0 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

De to sidste linier er ikke korrekte (foruden lidt manglende parenteser i linie 2, og en tastefejl dx for Δx i linie 3). Du smider rask væk -Δx ud i tælleren:

= (2(Δx)2 + 4x·Δx - Δx) / Δx

= 2·Δx + 4x - 1

→ 4x - 1 for Δx → 0


Svar #8
30. oktober 2011 af Ilovemat (Slettet)

super. Hvor kommer -1 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det kommer jo fra - Δx / Δx


Skriv et svar til: Tretrinsreglen -

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.