Matematik

Bestem en ligning

31. oktober 2011 af WeeDeeOh (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey

Jeg har problemer med et spørgsmål i en aflevering. Er det nogle der kan hjælpe?

 

I en beholder er der luft, og sammenhørende værdier af luftens temperatur og tryk er i to tilfælde målt:

(i tabel) Temperatur i grader Cecius, x: 27 - 71

             Tryk i mm Hg, y:                     750 - 860

 

Trykket y afhænger lineært af temperaturen x. Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y. Er der tale om en lineær proportionalitet? Den den temperatur, der svarer til trykket 0, kaldes det absolutte nulpunkt. Bestem det absolutte nulpunkt.

 

Er der nogle der kan hjælpe med hvordan man finder ud daf det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem konstanterne a og b i den lineære model y = ax + b , hvor x er temperaturen i Celcius, og y er trykket i mm Hg, ud fra de opgivne to punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2011 af mathon

fra fysik ved du,
når volumenet er konstant gælder

                                                              p/T = k

 dvs
                                                              750/(273+27) = 2,5

hvoraf

                                                              p = 2,5·T = 2,5·(273+t)
                                                              p = 2,5t + 682,5

nu bruger du
       y for p
og
       x for t

hvoraf
                                                              y = 2,5x + 682,5


 der naturligvis skal stemme helt overens med resultatet af fremgangsmåden som anvist i #1


Skriv et svar til: Bestem en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.