Matematik

Potenser

31. oktober 2011 af SaraKri (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.  
Jeg går i 1.g og har om potenser.

Jeg sidder med dette stykke: (1/3)^4*6^4

Er meget i tvivl om hvad jeg kan gøre, da jeg ikke kan finde nogen potensregneregler der passer, når det, som i dette eksempel er en brøk i fjerde. 

Kan jeg gange 6 ind i brøken og derefter plusse de to potenser, så jeg får (6*(1/3))^8 ?  

Håber der er en der kan hjælpe mig. 

Mvh. Sara.


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte, at

an · bn = (a·b)n

Derfor skal de to potenser ikke lægges sammen. Bemærk, at "at plusse" er babysprog.


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2011 af mathon

 

                 (1/3)4 · (3·2)4  = (3-1)4 · 34 · 24 =  3-4 · 34 · 24  = 3-4+4 · 24  = 30 · 24  = 1 · 24  =  24 =  16


Svar #3
31. oktober 2011 af SaraKri (Slettet)

Mange tak mathon, det var smart.  Men hvis jeg skal løse den uden at lave 6^4 om til (3·2)^4, altså løse den ved hjælp af en regneregl, er det så rigtigt det her: 

(1/3*6)^4 ? 
Jeg har prøvet at bruge den formel fra første svar. 

Og undskyld jeg skriver at plusse, men det er anden gang jeg skriver et spørgsmål herinde. 
Kan nogen fortælle mig hvad det hedder, så jeg kan skrive det rigtigt fremover? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt. Benyt så, at (1/3)·6 = 6/3 = 2 . Så får du samme resultat som i #2.


Svar #5
31. oktober 2011 af SaraKri (Slettet)

Okay tak. 
Hvad skulle jeg gøre, hvis potenserne havde været forskellige tal? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, så kan man jo ikke benytte reglen i #1. Det afhænger af detaljerne i opgaven, hvilke regler det er praktisk at benytte.


Svar #7
31. oktober 2011 af SaraKri (Slettet)

Det er jeg godt klar over. 


(8/3)^5*(3/16)^5*2^6

her kan jeg bruge at de to brøker er i samme potens, derfor kan jeg "plusse" dem. men hvad gør jeg, når jeg skal gange 2^6 som er et andet tal i potensen?

Jeg kan ikke komme videre end. ((8*3)/(3*16))^10*2^6


Skriv et svar til: Potenser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.