Fysik

hvilelængde

08. november 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

Okay, jeg er lidt usikker på det her begreb, eller det blev jeg i hvertfald, da jeg gennemgik løsningssættet til en af mine eksamensopgaver (vedhæftet). 
Er hvilelængden ikke defineret som længden man får, hvis man i hvilesystemet måler for- og bagenden af f.eks. en stang på samme tid? 
I opgaven får man i hvertfald 1200m for rumskibet, hvilket jeg tror er en fejl, da det da giver lige under 1600m. Men mit spørgsmål er om fremgangsmåden ikke er forkert, for sætter man ind i formlen for deltax' og finder den, så er man jo ikke garanteret, at deltat'=0. I opgaven viser den sig dog at være så tæt på 0, at man næsten får 1600m, som er den hvilelængde man får ved benyttelse af formlen:
L = L0/gamma
Og er det ikke denne formel, som man bør bruge i opgaven? 

Vedhæftet fil: hvilelængde.png

Svar #1
08. november 2011 af zezima (Slettet)

 Og i forlængelse af dette har jeg endnu et spørgsmål, som drejer sig om del c) af opgaven (vedhæftet). I løsningssættet forstår jeg simpelthen ikke fremgangsmåden:
Der gælder da at:

λ0/λobs = √((1-u/c)/(1+u/c))
Og man kan så finde λ0 i første tilfælde ved at indsætte u=-0,8c (rumskibet kommer imod dig) og isolere λ0. Det som gøres i løsningssættet er jo det omvendte. Der står den observerede bølgelængde jo øverst i brøken og man kommer så frem til det samme - men er denne fremgangsmåde ikke forkert? :-(


Svar #2
08. november 2011 af zezima (Slettet)

Her er filen for sidste opgave:

Vedhæftet fil:bølgelængde.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2011 af peter lind

#0 Det eneste, der står om rumskibet er at dets hvilelængde svarer til afstanden målt mellem A og B i rumskibssystemet. Hvorfor den er det fremgår ikke. Hvis denne påstand er rigtig får man de1200 m. Det sidste del af #0 forstår jeg ikke. Mangler der noget om opgaven ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2011 af peter lind

#2 den mangler der også oplysninger til


Svar #5
08. november 2011 af zezima (Slettet)

Her er hele opgaven - det andet var en besvarelse. Jeg sætter netop spørgsmålstegn ved det, at hvilelængden er givet ved det, som der står. Er hvilelængden ikke lig
L= L0 * gamma , hvor L er den observerede længde. Eller er det fordi, at der er et tidsinterval mellem de to begivenheder, at man ikke kan bruge denne formel. For jeg kan godt se, at det giver 1200 med utrykket i besvarelsen nu (havde lavet en regnefejl)
Jeg håber også, at der nu er nok oplysninger til at hjælpe med c). 
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2011 af peter lind

Det er det ikke. Kan du ikke lægge hele opgaven ind ordret. ?


Svar #7
08. november 2011 af zezima (Slettet)

ups jeg glemte bare at vedhæfte den :)


Svar #8
08. november 2011 af zezima (Slettet)

og igen.... her er den

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2011 af peter lind

Du kender jo ikke L i systemet S hvorfor du ikke kan bruge formlen for længdeforkortelsen. I S finder begivenhederne ikke sted samtidig, så du kan ikke bruge længdeforskellen mellem A og B som et mål for hvilelængden. I rakettens hvilesytem er derimod er samtigheden ligegyldig. Det væsentlige er at den ene beggiven fandt sted i forenden og den anden i bagenden.


Svar #10
08. november 2011 af zezima (Slettet)

okay ja, det var også, hvad jeg nogenlunde var kommet frem til. Men 1# forstår jeg virkelig stadig ikke. Den svarer til c) i de nyligst vedhæftede.


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2011 af peter lind

Jeg tror du har overset noget med den brøk. Hvis du dividerer med brøken svarer det blot til at skifte fortegn på hastighederne


Skriv et svar til: hvilelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.