Matematik

differentialligning Hjælp haster!!

08. november 2011 af Lillozz (Slettet)

a) Vis, at enhver af funktionerne
f_c (x)=c•e^(-x)+e^x,
Hvor c er et tal, er løsning til differentialligningen y^'+y=2e^x

b) For en bestemt værdi af c går grafen for f_c gennem punktet P(-2,15). Bestem denne værdi af c

c) Nogle løsninger til differentialligningen y'+y=2e^x er voksende funktioner. bestem de værdier af c, for hvilke f_c er voksende.

Hjælp!!! plzz...


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Indsæt funktionen fc(x) i differentialligningen, og vis at ligningen er opfyldt.

b) Løs ligningen fc(-2) = 15 som ligning i c .

c) Undersøg, for hvilke værdier af c at fc'(x) > 0 for alle x .


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2011 af Walras

a) Gør prøve. Udregn  f'(x) og indsæt denne i stedet for y'. Indsæt desuden f(x) for y. Vis, at dette kan forkortes til 2e^x.

b) Indsæt punktet så f(-2)=15 og isoler c.

c) Find de c for hvilke det gælder, at f'(x)>0. 


Svar #3
08. november 2011 af Lillozz (Slettet)

i opg a skal jeg gøre prøve, jeg har forsøgt, men jeg kan ikke finde ud af det

Løsning: Vi gør prøve ved at indsætte y=c•e^(-x)+e^x  i henholdsvis venstresiden og højresiden af differentialligningen og se efter, om det giver det samme.

y=c•e^(-x)+e^x
dy/dx=y^'=2e^x-y

og så kan jeg ikke komme videre


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er en forudsætning for at gøre prøve, at du kan differentiere korrekt.

y = c·e-x + ex ⇒ y' = -c·e-x + ex

Læg nu de to funktioner sammen til y + y' og sammenlign med højresiden.

 


Svar #5
08. november 2011 af Lillozz (Slettet)

c•e^(-x)+e^x+(-c•e^x+e^x )=c•e^(-x)-c•e^x+2•e^x

Kan det her passe?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er ikke korrekt. Du sjusker med fortegnene i eksponentialfunktionerne. Se udtrykkene i #4.


Svar #7
08. november 2011 af Lillozz (Slettet)

okay jeg har fået løst a, men hva' med opg. c?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Indsæt x = -2 og løs ligningen i c :

c·e-(-2) + e-2 = 15

Det er en simpel lineær ligning.


Svar #9
08. november 2011 af Lillozz (Slettet)

Jeg har løst opg b, men opg c, hvordan løser jeg den?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Se på udtrykket for y' og undersøg, for hvilke c er y' > 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. april 2022 af Emma914

Hej :)

Jeg sidder og er lidt forvirret over a)

Jeg er med på at man skal gøre prøve

Men jeg er ret forvirret over hvordan man indsætter det differentierede på venstresiden og højresiden?


Skriv et svar til: differentialligning Hjælp haster!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.