Matematik

Differentialkvotient

09. november 2011 af Kcop (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er givet ved f(x) = 2x^2 

Jeg skal bestemme hældningen på en sekant, der går i gennem x-værdien 1 og har en tilvækst på 1.

 

Jeg har formlen for sekantens hældning som lyder deltay/deltax = f(x0 + deltax) - f(x0)/deltax og ved, at man skal sætte den ind i funktionen f(x) = 2x^2, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan den skal skrives. 

 

Vil den komme til at lyde sådan her:

2(1 + 1x)^2 - 2(1)^2/1x 

Eller? 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2011 af PeterValberg

Når du skriver "gennem x-værdien 1..." mener du så gennem punktet (1,f(1)) ?

I så fald går sekanten gennem punktet (1,2) som ligger på grafen for f

Hvis sekanten har en tilvækst på 1, er det så ikke ensbetydende med at hældningskoefficienten a = 1 ?

altså kan du opstille en ligning (hvis det ønskes) for sekanten efter modellen for den rette linje: y = ax + b

b bestemmes ved indsættelse af a = 1 og det kendte punkt i modellen:

2 = 1·1 + b   ⇔   b = 1

Ligningen for sekanten er således: y = x +1

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
09. november 2011 af Kcop (Slettet)

Jeg ved ikke lige hvad det udtryk betyder? (1,f(1)) 

Kan du forklare mig det? Jeg skal nemlig bruge det senere i min aflevering. 

Men opgaven lyder: 

Lad F(x) = 2x^2. Bestem hældningen på den sekant der går gemmen punktet med x-værdien 1 og har tilvæksten 1. Hvad nu hvis x-tilvæksten er 3, bestem hældningen på denne sekant.

Så jeg skal egentlig ikke finde nogen ligning, men bare hældningen. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. november 2011 af PeterValberg

punktet (1,f(1)) betyder at punktets koordinater er x = 1 og y = funktionsværdien af x = 1
en meget almindelig måde at angive det på, når y-værdien ikke har nævneværdig betydning, - som fx ved bestemmelse af en funktions ekstrema mm.

så (1,f(1)) betyder i dit tilfælde:

P(1,f(1)) = P(1,2·12) = (1,2)

mht til dit spørgsmål, så se linje 3 i svar #1 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
09. november 2011 af Kcop (Slettet)

Hvad? Det lyder da alt for simpelt. Forstår godt nok ikke meget af det her, men hvorfor så lave en formel med deltax(tilvækst), når man bare kan finde differentialkvotienten ved at aflæse deltax?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. november 2011 af PeterValberg

Hvad er opgavetekstens EKSAKTE formulering ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
09. november 2011 af Kcop (Slettet)

Hældningen = Differentialkvotienten 

Og formlen for hældningen/differentialkvotienten lyder sådan her: 

As = f(x0 + deltax) - f(x0)/deltax 

 

Deltax er lig med tilvæksten 1 

 

 


Skriv et svar til: Differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.