Matematik

Forskrift for parabel

09. november 2011 af studinen2012 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan man ud fra tre punkter bestemme forskriften for en parabel på et cas-værktøj?

Og i så fald hvordan? Gerne hvordan man gør på TI-Nspire cas student?

 :)

Punkterne er (3,0),(7,0) og (0,5)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af PeterValberg

punkterne (3,0) og (7,0) er parablens skæringspunkter med x-aksen (altså er er rødderne x=3 og x=7)

Kendes rødderne til et andengradspolynomium, kan en forskrift bestemmes som:

f(x) = a(x-r1)(x-r2)    hvor r1 og r2 er rødderne og a er en arbitrær konstant

Indsættes ovenstående, får du:

f(x) = a(x-3)(x-7)                 (den "ganger vi ud" senere)

det sidste punkt (0,5) skal bruges til bestemmelse af a, - punktet indsættes i ovenstående:

5 = a(0-3)(0-7)
5 = 21a
a = 5/21

f(x) = 5/21(x-3)(x-7) = 5x2/21 -50x/21 + 5

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2011 af PeterValberg

se eventuelt vedhæftede graf

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:parabel1.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2011 af mathon

                                      3 og 7 er nulpunkter for parablen
hvorfor den
kan faktoriseres
                                      y = a·(x-3)·(x-7)           gennem (0,5)

                                      5 = a·(0-3)·(0-7)
                                      5 = 21a
                                      a = (5/21)
så du har
                                      y = ((5/21))·(x-3)·(x-7)
                                      y = f(x) = (5/21)·(x2-10x+21)
                                      f(x) = (5/21)x2- (50/21)x + 5

                                     
 

                                     
                                                                                         
                                                    


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2011 af PeterValberg

Beregningerne i #1 udført i TI-nspire, - se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:parabel1_TInspire.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2011 af mathon

   alternativt

                               x2·a + x·b + c = y           gennem (0,5)
                               02·a + 0·b + c = 5
                               c = 5
   og dermed
   forenklingen
                               x2·a + x·b = y-5             gennem (3,0),(7,0)
   dvs

                               32·a + 3·b = 0-5
   og
                               72·a + 7·b = 0-5           der resterer at løse to ligniner med to ubekendte af 1. grad

                       
                              9a + 3b = -5
                              49·a + 7b = -5

 


Svar #6
09. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

#4 hvor får du de 21 fra?


Svar #7
09. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Og så forstår jeg heller ikke helt det resultat der kommer ud til sidst?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2011 af PeterValberg

#6 Ved indsættelse af punktet (0,5) eller sagt anderledes f(0)=5 i den "næsten færdige" forskrift:

f(x) = a(x-3)(x-7)

5 = a(0-3)(0-7)
5 = a(-3)(-7)
5 = a·21
a = 5/21

der kommer de 21 fra :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
09. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Ok, men jeg forstår stadig ikke det resultat beregningerne ender ud med på lommeregneren?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2011 af PeterValberg

#9 Ved ikke rigtigt, hvordan jeg skal forklare det tydligere end:

f(x) = (5/21)(x-3)(x-7)                parenteserne (med x i) ganges sammen først
f(x) = (5/21)(x2 - 7x - 3x +21)   parentesen reduceres
f(x) = (5/21)(x2 - 10x +21)        brøken 5/21 ganges ind i parentesen på hver led

f(x) = (5x2)/21 -(50x)/21 + 5

skrevet i LaTeX

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
09. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Så forskriften hedder: f(x)=5x2+50x+5?


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. november 2011 af PeterValberg

nej, forskriften hedder (med ord)

5x2 over 21 minus 50x over 21plus 5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
09. november 2011 af studinen2012 (Slettet)

Men sådan ser en forksrift for en parabel da ikke normalt ud?


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. november 2011 af PeterValberg

forskriften for en parabel ser således ud som model:

y = f(x) = ax2 + bx +c

i ovenstående er

a = 5/21

b = 50/21

c = 5

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Forskrift for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.