Fysik

hjælp søges, frustreret over spørgsmål

13. november 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg sidder med en rapport om spektrallinjer. spørgsmålet lyder

Hydrogenlamp: 

1. find vinklerne til de synlige linjer i hydrogenspektret. både til højre og venstre for O (har jeg styr på)

2. brug gitterligningen til at finde bølgelængderne (har jeg styr på)

3. beregn foton energien (har jeg styr på)

og sammenlign med Rydbergs fomel (her går jeg i stå!!)

er der en der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Rydbergs formel kan benyttes til at beregne bølgelængderne i brintspektret. Disse bølgelængder kan omregnes til frekvenser og igen til energier. Sammenlign disse energier med dem, du har beregnet i opgave 3.


Svar #2
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg er ikke med #1.. kan du uddybe? 

hvilken formel skal jeg bruge? der er åbenbart to forskellige formeler for Rydbergs formel? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#2: Der er kun en formel, der er Rydbergs formel. Start med den og omregn den til at give dig fotonenergier i stedet for bølgelængder.

Prøv at starte med at opskrive Rydbergs formel.


Svar #4
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

1/lambda = R (1/m2 - 1/n2)

hvordan kommer jeg videre


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#4: For de synlige linjer i spektret kender du godt den ene af størrelserne m og n.

Du ved også, at fotonenergi kan beregnes som E = hc/lambda

Hvis du nu ganger med hc på hver side af din Rydbergformel, så står er:

hc/lambda = hcR(1/m^2-1/n^2)

Og venstresiden er netop lig fotonenergien, så:

E = hcR(1/m^2-1/n^2), og du kender jo både h, c, R, m og n.


Svar #6
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg er ikke sikker på hvad n og m er?... 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#6: Det må fremgå af din bog. Men jeg kan give dig det hint, at de beskriver det energiniveau der hoppes til og fra.


Svar #8
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

jamen hvordan ved jeg hvilket niveau der hoppes fra og til? det står ikke i min opgave formulering? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2011 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:Balmerserien_2.doc

Svar #10
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

#9 jeg vil være ærlig og sige jeg ikke fatter det stadig, vil du være sød og med ord at forklare? 


Svar #11
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

Er der andre der kan hjælpe? det eneste jeg mangler for at lave opgaven er værdier for n og m. 

 


Svar #12
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

kan det passe at m = 2 og n er faktisk givet i opgaven. det er antallet orden, ikke?

da er n = 1

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. november 2011 af mathon

         
                 ...n i Rydbergformlen har intet med gitterets afbøjningsorden at gøre...


Svar #14
13. november 2011 af hjæææælp (Slettet)

så hjælp mig med at lave den her opgave? jeg har snart brugt 2 timer på en enkelt delopgave. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#14: Så må du finde din bog frem og kigge efter Rydbergformlen. Der må stå en forklaring af, hvad hhv. m og n står for. Jeg har givet dig et hint tidligere.


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

I mellemtiden har trådstarter så slettet sig selv som bruger.


Skriv et svar til: hjælp søges, frustreret over spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.