Matematik

skalarprodukt (vektorer)

13. november 2011 af hansemad (Slettet) - Niveau: A-niveau

Længden af vektor a er 15, længden er vektor b er 10, og vinklen mellem dem er 120 grader. Hvordan skal jeg bestemme skalarproduktet af vektor a og vektor b?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2011 af peter lind

skalarproduktet = længde af den ene vektor*længde af den anden vektor*cosinus af mellemliggende vinkel


Svar #2
13. november 2011 af hansemad (Slettet)

det giver jo ingen mening: 15*10*cos(120)=-75


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2011 af PeterValberg

 

cos(1200) = -1/2

10 * 15 = 150

10*15*cos(1200) = 150*(-1/2) = -75

hvorfor giver det ikke mening ??

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det giver da al mulig mening. Det er netop skalarproduktet af de to vektorer,


Svar #5
13. november 2011 af hansemad (Slettet)

Ok, det var mig der tog fejl. Troede lige det var en vinkel jeg skulle bestemme ;)

Men hvordan kan disse to andre opgaver udregnes? Jeg skal jo vide hvad vektorerne a og b er, ik?

b) Beregn arealet af det parallelogram, der udspændes af vektorerne a og b

-        ?

c) Beregn den værdi af tallet t, for hvilket (a + tb) ⊥ a.

-        ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2011 af peter lind

Aresal = længde af den ene vektor*længde af den anden vektor*sinus af mellemliggende vinkel.

c) Løs ligningen (a+tb)·a = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2011 af PeterValberg

b) A = |a|·|b|·sin(v)

hvor v er vinklen mellem vektorerne

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
13. november 2011 af hansemad (Slettet)

c) men jeg skal jo vide, hvad a og b er? Hvordan finder jeg ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du fik svar i den anden tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man skal løse ligningen

(a + tb) • a = 0 , dvs

|a|2 + t·(ab) = 0

|a| er kendt, og ab blev beregnet i a) .


Svar #11
13. november 2011 af hansemad (Slettet)

Vil det sige:

152 + t·(-75) = 0

t = 152/(-75) = -3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, den første ligning er korrekt. Den skal så bare løses korrekt.


Svar #13
13. november 2011 af hansemad (Slettet)

aha... t = 152/(75) = 3. Sådan. tusinde tak for hjælpen og for jeres kostbare tid ;)


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Sådan, ja.


Skriv et svar til: skalarprodukt (vektorer)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.