Matematik

EKSPONENTIEL FUNK

14. november 2011 af Heradua (Slettet) - Niveau: C-niveau

danmarks udgifter til undervisning stiger fra 43,8 til 88,5 fra 1986 til 1998.

bestem hvor stor danmarks udgifter vil være i 2010 under forudsætning af, at disse udgifter vokser ekponentielt i perioden 1986-2010.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2011 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2011 af Euroman28

og husk det er en god ide at kalde 1986 for år 0, og 1998 for år 12 og 2010 for år 24, så er det nemmest at finde

forskriften for modellen der viser hvor meget undervisningsudgifterne vokser.

Du ved fra mathon's post at modellen for en eksponentiel vækst er

hvor a fremskrivningsfaktoreren og b begyndelsesværdien. Det vil med andre ord sige f(0) = b. Derfor kan du allerede at se b = 43.8. Derefter kan du udregne a ved hjælp af formlen i mathons link

antag at du har to punkter (0;43.8) og (12; 88.5). Dem indsætter du i formlen

 

Det giver foreskriften for Danmarks undervisningsomkostninger på

For at finde ud hvad undervisningsomkostninger er i 2010, så indsætter vi x = 24, idet der er gået 24 år fra vores udgangspunkts år 1986. Det vil sige

Det vil sige at udgifterne til undervisning i Danmark i 2010 ifølge denne model er 178.835 mio kroner (regner med det er millioner ;)  og at udgifterne stiger med cirka 6.5% årligt fra 1986.

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: EKSPONENTIEL FUNK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.