Matematik

polynomium, finde toppunkt

17. november 2011 af vanu22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en model betegner O(x) (målt i kroner) en virksomheds samlede omkostninger ved en produktion på x enheder af et bestemt produkt. Den pris pr. enhed, som virksomheden kan sælge samtlige x enheder for, betegnes a(x) (målt i kroner). i modellen antages det at

O(x) = 0,0024•x2+10^6    og     a(x) = -0,008x+1300 .

I modellen kan virksomhedens fortjeneste ved salg af samtlige x enheder bestemmes ved

F(x) = x•a(x)-O(x)  .

Bestem en forskrift for F(x), og benyt forskriften til at bestemme det antal enheder, som virksomheden skal fremstille for at gøre fortjenesten størst mulig.

 

jeg er kommet frem til forskriften f(x)=-0,0104x^2+1300x+10^6

denne differentierer jeg og får: f'(x)= -0,0208x+1300+60^5 

jeg ser a= 60   b=-0,0208   c=1300

og benytter T=( -b/2a ; -d/4a )

altså:

x= -(-0,0208)/2*60   = 0,000173

y= ((-0,o208)^2-4*60*1300)/ (4*60)   =-1300

kan det passe at det her er mit toppunkt?

mener at jeg skal få et toppunkt i x=62500?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2011 af PeterValberg

Hvis det bare er x-koordinaten til toppunktet, du skal bruge, er det nok at sige:

xtoppunkt = -b/(2a) = -1300/(2·(-0,0104)) = 62500

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2011 af ThomasPortal (Slettet)

Som pvm siger, kan du bare nøjes med det som han skriver.

Hvis du vil have den måde hvorpå du differentiere:

Din forkskrift bliver :   f(x) = -0,0104x^2+1300x-10^6

Derved:                      f'(x)=-0,0208x+1300

Sæt f'(x) = 0, isoler x -->

 

x = 1300/0,0208 = 62500

 

Men pvm's metode er nok hurtigere.


Skriv et svar til: polynomium, finde toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.