Matematik

Matrix regning

18. november 2011 af anja00 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

                                     1

Jeg har vektoren b = 2

                                      3

 

           [  a  a  -1  ]

T(a) = [  1  1  1  ]    

           [  1  a  a  ]

 

Jeg skal bestemme den fuldstændige løsning til det lineære ligningssystem:

T(a)*x = for ethvert a tilhørende alle reelle tal

Hvad gør jeg her?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Når a ∉ {1 , -1} er der netop een løsning, der beregnes ud fra den inverse matrix, som du beregnede i den anden tråd.

Hvis a = 1 eller a = -1, kan der være ingen eller uendeligt mange løsninger.


Svar #2
19. november 2011 af anja00 (Slettet)

Men hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis a = -1 , skal man løse ligningssystemet

-x -y -z = 1
 x +y +z = 2
x -y -z = 3

Da systemet af de to første ligninger ikke har nogen løsning, har hele systemet heller ingen løsning.

Hvis a = 1 , skal man løse ligningssystemet

 x +y -z = 1
 x +y +z = 2
 x +y +z = 3

Da systemet af de to sidste ligninger ikke har nogen løsning, har hele systemet heller ingen løsning.


Svar #4
19. november 2011 af anja00 (Slettet)

Jamen man skal vel finde den fuldstændige løsning, og ikke de værdier af a, som ikke er en del af løsningsmængden?

Er den fuldstændige løsning så:

]-uendeligt,-2] [0,0] [2,uendeligt[

Eller hvordan skriver man det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den fuldstændige løsning til ligningssystemet afhænger af værdien af a, se #1.

Når a hverken er 1 eller -1, kan matricen T(a) inverteres, og ligningssystemet har netop een løsning, som kan beregnes ved at invertere T(a) .

Hvis a = 1 eller a = -1 har ligningssystemet ingen løsning.

Løsningsmængden er så    L(a) = {(x,y,z) | T(a) x = b }

For a ∉ {1 , -1} er L(a) = { T(a)-1 b } , mens

L(-1) = L(1) = Ø


Skriv et svar til: Matrix regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.