Fysik

proton-proton kæden

19. november 2011 af stradel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal beregne processens Q-værdi Q=-Δm·c^2 i enheden Joule samt den frigivne energi pr. fusionerende proton.
 

Jeg har beregnet Q-værdien:

Q=-Δm·c2= - (4,3955 × 10-29 kg) × (2,99792458 × 108)2= -3,95048 × 1012 J

 

.... Men hvordan beregner jeg den frigivne energi pr. fusionerende proton??


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvor mange protoner indgår i reaktionen?


Svar #2
19. november 2011 af stradel (Slettet)

1,13476 × 1056  protoner


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2011 af Jerslev (Slettet)

#2: Divider energien med det antal protoner.

Men det var da et sindssygt højt antal protoner du har dig der.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

hvis man får energien til 3,96 • 10-12 J, hvordan beregner man så den frigivne energi pr. fusionerende proton?

Reaktionen er

    4 • 11H --> 42He + 2 • 01e + 2 • ν

Er det 

    3,96 • 10-12 J
    -------------------   = 9,90 • 10-13 J ?
              4

 

udover dette er der noget opgavetekst, som jeg ikke ved om er relevant eller ej:
"Drivkraften i solens energiomsætning er som bekendt proton-proton kæden. Det er denne energifrigørelse i solens kerne som bevirker at solen afgiver energi med effekten 3,9·10^26  W. Opgaven går ud på at analysere energiforholdene i processen og sammenholde med solens samlede energiomsætning. Ud fra kendskab til solens hydrogenindhold samt den energi fusionsprocesserne omsætter, er det muligt at vurdere hvor længe solen vil kunne bevare sin nuværende effekt."


Tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. november 2013 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2013 af adsadadsdsaads (Slettet)

tak peter .. jeg vil stille et spørgsmål i en anden gammel tråd lige om lidt :) håber du vil kigge!


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2014 af oznur1234 (Slettet)

det samme spørgsmål har jeg?? :)  hvor længe solen bevare sin nuværende effekt.

Jeg spekulerer over to formler jeg kunne bruge. Det ene er  P=  σ T4 * π R2  og I = σ * T4


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. marts 2014 af oznur1234 (Slettet)

Det første gang jeg skriver her på siden.. Kender ikke så meget til siden..


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2014 af oznur1234 (Slettet)

Er der ingen der kunne hjælpe mig med en opgave her inde :(


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. marts 2014 af peter lind

Der er givet i opgaven at P = 3,9*1026 W så du har ikke brug for de formler. Der er givet antal protoner og hvor meget energi hver proton giver anledning til. Ganger du de to tal med hinanden får du hvor meget energi, der kan leveres


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. marts 2014 af oznur1234 (Slettet)

dvs. Q= -3,95048 * 1012  * 3,9*1026 

tak


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. marts 2014 af oznur1234 (Slettet)

er overrasket over denne her side.  Man kan spørge  når man går i stå i en opgave cool mange tak..

Da man har fysik b på flex er den super.. Da man ikke lige kan få fat i sin egen lærer nogle gange..


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. april 2014 af oznur1234 (Slettet)

Hej!

1)  Jeg har et spørgsmål hvis Δm =  - 0,02650264 * 1,6605655 * 10-27 kg = -4,400937 *10-29 kg

2) så er den frigivne energi pr. fusionerende proton

Q = -Δm  * c2 

Q = -4,00937 * 10-29   kg  * ( 2,99792458 * 10) 2  m/s

Q  -3,96 * 10-10  J

3) Hvor stor en energimængde kan de fusionerbare protoner sammenlagt afgive?

mp = 2,0 * 1030 kg * 0,73 * 0,13 = 1,898 *1029  kg  

kan det passe ud fra formlerne jeg har fået resultaterne til??

Det sidste spørgsmål lyder således:  Hvor mange år vil solen kunne blive ved med at afgive energi med effekten 3,9 * 1026 W ?

skal man gange  Q  med den samlagte frigivne energimængde. 

dvs. -3,96 * 10-10  * 1,898 * 1029   =  -7,51608 * 1019


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

I 3) skal man beregne en energi, dvs. al den energi, der kan frigøres i Solen ved PP-processen.

Man dividerer så den samlede energi med effekten for at finde tiden.


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. april 2014 af oznur1234 (Slettet)

dvs.   -3,96 *10-10 * 3,9 *1026 W


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. april 2014 af oznur1234 (Slettet)

= 1,5444 *1017   

Kan det passe nu.. Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. april 2014 af oznur1234 (Slettet)

sorry

det  bliver  1,898 * 1029 * 3,9 * 1026 W  =  7,4022 *1055 år


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Igen: I 3) skal man beregne en energi, og den samlede energi divideres så med effekten. Du gange en masse med effekten. Bemærk også at hvis energien og effekten er indsat i SI eneheder, kommer tiden ud i SI-enheden for tid, dvs. s. Det kan så omregnes til år.


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. april 2014 af oznur1234 (Slettet)

Jeg har fundet ud af det  tror jeg, men tak


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. april 2014 af oznur1234 (Slettet)

3.)

mp = 2,0 * 1030 kg * 0,73 * 0,13 =  1,898 * 1029   kg

mp = 1,898 * 1029     kg  / 1,00727647 * 1,6605655 * 10-27   =  1,13473 * 1056

 Dvs.  1,13473 * 1056   antal protoner.

Hvor stor en energimængde kan de fusionerbare protoner sammenlagt afgive?

1,13473 * 1056  / 4  * 3,96 * 10-12  J = 1,12338 * 1044 J

massen af de fusionerbare protoner divideret med 4 giver en fusions proces.Hvor hver  proces frigiver

3,96 * 10-12 J

Ved at gange de to tal sammen fås den samlede energi af de fusionere protoner.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.