Fysik
Udledning - Eksponentialmodellen
08. juni 2005 af
Arthur Dent (Slettet)
Hey...
Jeg læser til fysikeksamen (2.g) og er imidlertid stødt ind i et mindre problem.
Her er udledningen:
Strålingen med intensiteten Io trænger ind i et stof. I dybden x er strålingen svækket til intensiteten I. Ved at passere yderligere et tyndt lag med tykkelsen delta-x svækkes intensiteten til I+delta-x.
En foton har sandsynligheden my pr. længde for at blive absorberet. Passerer fotonen et lag med tykkelsen delta-x, er sandsynligheden for, at den absorberes my*delta-x. Er det I fotoner, der rammer laget, vil der absorberes I*my*delta-x. Altså:
delta-I=-my*I*delta-x,
Minustegnet skyldes at tilvæksten delta-I er negativ. Lader vi lagtykkelsen delta-x gå mod 0, får vi differentialligningen:
dI/dx=-my*I
Som har løsningen:
I=Io*e^(-my*x)
At løsningen er rigtig, kan vi se ved at gøre prøve:
dI/dx=(Io*e^(-my*x)'=Io*(e^(-my*x)'
=-my*Io*e^(-my*x)
=-my*I
Det kan måske være svært at forstå uden en tilhørende illustration, men jeg håber at der er nogle der kender udledningen. Den står på s. 99 i "Fysik for 2.g".
Mit problem er at jeg ikke forstår det! Er der en der vil forsøge at forklare mig det? Især skridtet ved differentialligningen.
På forhånd tak.
Jeg læser til fysikeksamen (2.g) og er imidlertid stødt ind i et mindre problem.
Her er udledningen:
Strålingen med intensiteten Io trænger ind i et stof. I dybden x er strålingen svækket til intensiteten I. Ved at passere yderligere et tyndt lag med tykkelsen delta-x svækkes intensiteten til I+delta-x.
En foton har sandsynligheden my pr. længde for at blive absorberet. Passerer fotonen et lag med tykkelsen delta-x, er sandsynligheden for, at den absorberes my*delta-x. Er det I fotoner, der rammer laget, vil der absorberes I*my*delta-x. Altså:
delta-I=-my*I*delta-x,
Minustegnet skyldes at tilvæksten delta-I er negativ. Lader vi lagtykkelsen delta-x gå mod 0, får vi differentialligningen:
dI/dx=-my*I
Som har løsningen:
I=Io*e^(-my*x)
At løsningen er rigtig, kan vi se ved at gøre prøve:
dI/dx=(Io*e^(-my*x)'=Io*(e^(-my*x)'
=-my*Io*e^(-my*x)
=-my*I
Det kan måske være svært at forstå uden en tilhørende illustration, men jeg håber at der er nogle der kender udledningen. Den står på s. 99 i "Fysik for 2.g".
Mit problem er at jeg ikke forstår det! Er der en der vil forsøge at forklare mig det? Især skridtet ved differentialligningen.
På forhånd tak.
Skriv et svar til: Udledning - Eksponentialmodellen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
