Matematik

Matricer

23. november 2011 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg sidder med en opgave hvor man skal angive matricen for f. Se vedhæftede.

Jeg kan ikke se hvordan jeg skal gribe den an.

Nogen som har en ide ?

 

 

Vedhæftet fil: Opgave.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2011 af peter lind

Brug lineariteten til at finde f(e) hvor e er basisvektorerne. Billedmatricerne af dem er søjlerne i den søgte matrix.


Svar #2
23. november 2011 af rexden1

Jeg tror ikke umiddelbart jeg forstår hvad du mener ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2011 af goathunter (Slettet)

Matricen for afbildningen, lad os kalde den A er givet ved A=[f(e1), f(e2) ... ] dvs. søjlerne er afbildningen af basis vektorerne, dvs. du skal finde f(1,0) og f(0,1) og så er det henholdsvis 1. og 2. søjle i A


Svar #4
25. november 2011 af rexden1

#3

Jeg bliver lidt forvirret over der står f(1,3)=(-2,3,14,1)

Jeg kan ikke rigtig se hvordan jeg skal stille et udtryk op for at finde f(1,0) og f(0,1).

Kunne du evt. vise et lille eksempel ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. november 2011 af peter lind

Du skal bruge lineariteten af funktionen.  f( (1,3) ) + f( (-1,3) ) og f(1,3) - f((-1, 3))


Svar #6
25. november 2011 af rexden1

Kan det passe jeg skal stille det op som ligninger evt. jeg kender jo X1 = 1 samt X2=3  for f(1,3)=(-2,3,14,1) og X1 = -1 samt X= 3 for  f(-1,3)=(-4,3,10,5) 

 

hvis jeg eksempelvis vil bestemme indgangene i matricen a11 og a12 opskriver jeg ligningerne og løser dem som to ligninger med to ubekendte. og sådan bliver jeg ved indtil jeg har hele matricen.

a11 * 1 +  a12 * 3  = -2

a11 * (-1) +  a12 * 3  = -4 

Når jeg løser denne får jeg a11=1 og a12 = -1 

Men det er en meget langsommelig proces. Jeg kan simpelthen ik se hvordan jeg skal bruge basisvektorene til den her opgave. Jeg har prøvet på kryds og tværs men intet ser ud til at virke. 

Findes der er nemmere måde, og kunne i evt vise den ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Standardmatricen indeholder billederne af basisvektorerne, dvs f(1,0) og f(0,1) . Bestem disse ud fra fremgangsmåden i #5.

For eksempel

f(1,0) = ( f(1,3) - f(-1,3) ) / 2 = ( (-2 , 3 , 14 , 1) - (-4 , -3 , 10 , 5) ) / 2 = (1 , 3 , 2 , -2)


Svar #8
25. november 2011 af rexden1

Hvad er det der gør at du vælger at dividere med 2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. november 2011 af peter lind

Ellers havde du fundet f( (2,0)) = 2*f( (1,0) )


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det skyldes, at (1 , 0) = ( (1 , 3) - (-1 , 3) ) / 2 = (1+1 , 3-3) / 2 = (2 , 0) / 2 . Da afbildningen er lineær, har vi da, at

f(1,0) = ( f(1,3) - f(-1,3) ) / 2


Svar #11
25. november 2011 af rexden1

Okay på den måde. Ja det er jo noget nemmere end #6. 

Tak for jeres tålmodighed og hjælp. 


Skriv et svar til: Matricer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.