Matematik

Bestem x og y

25. november 2011 af Haer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Om to tal gælder, x og y gælder ,at x og y = 12. Bestem x og y så

x^2 + y^2 = 80

x^2 + y^2 bliver mindst mulig

x^2 + y^2 bliver størst mulig når x>0 og y>0

 

I den første fandt jeg frem til at enten x eller y kan være 4 eler 8, men så ved jeg ikke lige, hvordan jeg kommer videre til den næste opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. november 2011 af PeterValberg

Skal det forstås således ?

x + y = 12

x2 + y2 = 80

hvilket løses som to ligninger med to ubekendte :-)

x = 4 og y = 8   (eller omvendt) vil opfylde det.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
25. november 2011 af Haer (Slettet)

ja, netop


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. november 2011 af PeterValberg

Udtrykket

x2 + y2 = 80

er ligningen for en cirkel med centrum i (0,0) og radius r = √80

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:cirkel.jpg

Svar #4
25. november 2011 af Haer (Slettet)

Men jeg skal jo ikke finde radiusen?

Jeg skal finde ud af hvornår x2+y2 bliver mindst mulig, når x+y stadig giver 12?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. november 2011 af PeterValberg

okay, så havde jeg misforstået det :-)

så snakker vi vel om en funktion i to variable  f(x,y) = x2 + y2

som du skal bestemme minmum for, med den tillægsbetingelse at x + y = 12

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
25. november 2011 af Haer (Slettet)

Jeps.


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. november 2011 af PeterValberg

En tanke:

x + y = 12     <=>     y = 12 - x

hvad nu, hvis du erstatter y2 med (12 - x)2 så har du en funktion i en variabel, som du kan bestemme min for
samtidig med, at der er taget højde for kravet til summen mellem x og y

g(x) = x2 + (12 - x)2 = x2 + 144 + x2 -24x = 2x2 - 24x + 144

en "glad" parabel, - bestem x-koordinaten til toppunktet:  xt = -b/(2a) = -(-24)/(2·2) = 6 (dermed bliver y også 6)

lyder det rimeligt? at hvis x = y = 6 så bliver x2 + y2 mindst muligt

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. november 2011 af PeterValberg

Den sidste:

der gælder stadig at  x + y = 12

samtidig gælder nu at x > 0 og y > 0

du skal nu bestemme x og y således at x2 + y2 bliver størst mulig 

Holder vi fast i ovenstående parabel g(x) = 2x2 - 24x +144 
så skal x ligge i intervallet ] 0;12 [  
0 og 12 er ikke med fordi kravet var x>0 og y>0 (ikke større end eller lig med)

g(x) bliver således størst, hvis x er ufattelig tæt på 0 eller 12

dermed bliver x2 + y2 størst mulig (under hensyntagen til betingelserne), når x → 0 eller x → 12

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man løser problemet

x2 + y2 er mindst mulig under bibetingelsen x + y = 12

ved at bestemme røringspunktet mellem en cirkel med centrum i (0;0) med linien y = -x +12 . Dette røringspunkt er det punkt på linien y = -x+12 , der har den mindste afstand til (0 ; 0) . Afstanden mellem (0 ; 0) og linien x+y-12 = 0 er

d = |-12|/√2 = 6√2 ,

og det ses let, at punktet (x;y) = (6;6) er det punkt på linien y = -x+12, der har den korteste afstand til (0;0).

For problemet

x2 + y2 er størst mulig under bibetingelsen x + y = 12, og x ≥ 0 og y ≥ 0 (problemet har ingen løsning, hvis vi kræver skarpe ulighedstegn her),

drejer det sig om at finde den største afstand til (0;0) for punkter på liniestykket med endepunkterne (12;0) og (0;12) . Det er geometrisk klart, at den største afstand opnås netop i endepunkterne (12;0) og (0;12) .


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. november 2011 af PeterValberg

#9 Smart grafisk måde at anskue problemstillingen på :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bestem x og y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.