Matematik

Vektorregning

28. november 2011 af DrNielsen

Hej alle. Jeg skal teste impulsbevarelse i fysik.

Jeg har to vektorer:
a=(8,4 , 2,3)

b=(1,2 , 2,5)

Begge vektorer skal ganges med en konstant for at jeg får resultatet: 2075.

Jeg tror ligningen skal se sådan ud:

a*c1 + b*c2 = 2075

hvor c er konstanter.

Er dette rigtigt? jeg kan ikke få det løst .


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2011 af peter lind

Du tror ligningen skal se sådan ud. Det kan ikke være rigtig. På venstre side har du en vektor, på højre side et tal.

 


Svar #2
28. november 2011 af DrNielsen

Det har du ret i. Det er et stød i to dimensioner, hvor de 2075 udgør den energi jeg skal sørge for er bevaret. Jeg har lagt sådan at den udgør x aksen. Så kan den vel laves om til en vektor (2075 , 0)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2011 af thenyouretoastmate (Slettet)

Skal du gange tallet c på Begge vektorer samtidig, altså c(a*b) = 2075

eller skal det forstås som ca = 2075 og cb=2075 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2011 af peter lind

#2 En energi er ikke en vektor så nej. Kan du ikke komme med hele opgaven.


Svar #5
28. november 2011 af DrNielsen

Det skal forståes på den måde, at to partikler støder sammen. Da stødet er uelastisk er der impulsbevarelse. Jeg har tegnet det grafisk, og det er der ikke helt, så nu skal vektorerne rettes til så det passer.

Ved impulsbevarelsen er p=p2+p3, hvor p2 og p3 er sporerne efter sammenstødet. For at få den rigtige længde af egge vektorer (tror jeg) at man skal opstille ligningen:

a*ca + b*cd = impulsen på 2075, som har vektoren (2075 , 0)

ca og cb er altså de to forskellige tal der skal ganges med deres vektor, sådan at der er impulsbevarelse.


Svar #6
28. november 2011 af DrNielsen

Elastisk. Stødet er elastisk, og jeg mener selvfølgelig at de 2075 er en impuls


Svar #7
28. november 2011 af DrNielsen

Desuden har jeg omregnet de 2075 til 10,37cm, da de andre stødspor er målt i cm


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2011 af peter lind

Kan du ikke komme med noget mere præcist end hvad du tror. Ved elastiske stød er både energi og impuls bevaret.


Svar #9
28. november 2011 af DrNielsen

Godt:

Jeg har et inkommende spor af en proton, som rammer en anden proton i hvile. Efter stødet, som er elastisk, dannes der to sekundære spor. impulserne efter stødet kan man beregne da forholdet p/r(krumningsradius) er konstant. Da der er diverse måleusikkerheder skal impulserne korrigeres en smule, sådan at hvis man tegner parallellogrammet går det op.

Jeg har kun impulserne af de sekundære spor, så derfor har jeg fastlagt et system, hvor jeg har målt vektorernes i x og y retning.

impulsen af spor 2= 1751,6 MeV/c

impulsen af spor 3= 5,13,43 MeV/c

Målestokken er 1cm=200 Mev/c

Jeg har så målt vektorerne for spor 2 og 3, og de gav

a=(8,4 , 2,3)

b=(1,2 , 2,5)

hvor tallene er i cm. Jeg har så delt startimpulsen 2075 med 200 = 10,37. Da denne udgør x aksen for systemet har jeg kaldt den (10,37 , 0)

Jeg skal nu finde ud af hvor lange a og b skal være for at impulsen er bevaret :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. november 2011 af peter lind

Jeg er lidt mistænksom når du har samme fortegn for y koordinaterne. De burde have forskellig fortegn. Hvis du skal teste impulsbevarelse er det ikke rigtigt bare at gange tal på så det stemmer. Der burde gælde a+b=p hvor p er impulsen af den indkomne proton.  Det gælder åbenlyst ikke med de tal du opgiver. Det ser ud til at noget energi er gået tabt.


Svar #11
28. november 2011 af DrNielsen

Ja, det er netop pointen. Sporerene skal derfor korrigeres, sådan at de netop giver impulsbevarelse.

a hedder rigtignok (8,4 , -2,3)


Svar #12
28. november 2011 af DrNielsen

som sagt er der diverse måleusikkerhedder, hvorfor opgaven netop er at få det til at stemme :)


Skriv et svar til: Vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.